´17. ULUSLARARASI ALTIN SAFRAN BELGESEL FİLM FESTİVALİ´ YAPILDI

Safranbolu´da, ´Kültürel Miras ve Korumacılık´ ana teması ve “Medeniyetimizin manevi dinamikleri” alt temasıyla bu yıl 17.´ncisi düzenlenen ´Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali´, festival meşalesinin yakılmasıyla başl

GÜNCEL 2.10.2016 21:05:02 0
´17. ULUSLARARASI ALTIN SAFRAN BELGESEL FİLM FESTİVALİ´ YAPILDI

 

Misak-ı Milli Demokrasi Meydanında ki Atatürk Anıtı´na Safranbolu Belediye ve Festival Komite Başkanı Necdet Aksoy tarafından çelenk sunulduktan sonra 2 gün sürecek olan festivalin meşalesi yakıldı.
Karabük Üniversitesi Safranbolu Güzel Sanatlar Fakültesi Konferans Salonu´nda düzenlenen açılış törenine,
AK Parti Karabük milletvekilleri Mehmet Ali Şahin ve Burhanettin Uysal, Karabük Valisi Mehmet Aktaş, Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili, Safranbolu Kaymakamı Murat Bulacak, Belediye Başkanı Necdet Aksoy, yönetmen, oyuncu ve yapımcılarla davetliler katıldı. Açılış töreni öncesinde '100 Yıl önce Ahmet Yesevi ve Türkistan' isimli fotoğraf sergisinin açılışı yapıldı.
Festival açılışında konuşan AK Parti Karabük Milletvekili Mehmet Ali Şahin, festivalin tanıtım acısından çok önemli olduğunu, festival komitesinin buna daha çok ağırlık vermesi gerektiğini söyledi.
Bu alanda daha yapılacak çok işleri olduğunu kaydeden Milletvekili Şahin, 'Safranbolu UNESCO Dünya Mirası Listesi´nde yer alıyor. Bu ne demektir? Tüm insanlığın korumakla yükümlü olduğu bir ilçedir. Bunun sorumluluğunu sadece belediye başkanına veya yetkililere bırakamayız. ´Ben Safranboluluyum diyen herkesin Safranbolu´nun her şeyini korumak zorunda olduğu bilincinde olması gerekir. Geçtiğimiz gün Safranbolu´da bir tarihi konak yandı ve festivalden daha çok gündeme geldi. Bu festivalleri daha da yaygın hale getirmek, gerçek anlamda uluslararası boyuta kavuşturmak ve Safranbolu´nun tabi ki genel de Karabük´ün tanıtımına ciddi katkılar sağlayacak hala mutlaka ulaştırmalıyız” dedi.
Belgesel filmin diğerlerinden farklı, bilimsel amaca yönelik olduğunu da ifade eden Şahin, 'Bu festivale benim katıldığım belki 5 belki de 6 dır. Bu Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali daha çok ses getirmelidir. 18. festivalin daha çok ses getirmesi için yapılması gerekenleri önümüzdeki süreçte masaya yatırmalı ve değerlendirmeliyiz diye düşünüyorum.' ifadesinde bulundu.
Belediye Başkanı ve Festival Komitesi Başkanı Necdet Aksoy ise, festivalin alt temalarıyla ilçeye her yıl önemli eserler kazandırdıklarını, belgeselin 'Oskar'larını vermekten onur duyduklarını, her geçen yıl festivalin daha çok kitleye hitap ederek büyüyeceğini kaydetti.
Festivalin ilk günü, 'Ahmet Yesevi ve Anadolu´ya Etkileri' konulu panel ile son buldu.
BELGESEL FİLM FESTİVALİ ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNİ BULDU
17. Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali kapsamındaki yarışmada, 'Maneviyatını Koruyan Şehir İstanbul' adlı belgesel birinciliği kazandı.
Safranbolu´da bu yıl 17.´ncisi yapılan ve 2 gün süren festivalin son gününde profesyonel ve Amatör Belgesel film festivalinde 49 eser arasından dereceye girenlere ödülleri Karabük Üniversitesi Safranbolu Güzel Sanatlar Fakültesi Konferans Salonu´nda düzenlenen törende verildi.
Törene, Karabük Valisi Mehmet Aktaş, Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan, Safranbolu Kaymakamı Murat Bulacak, 125. Jandarma Eğitim Alay Komutanı Albay Mesut İnan, Belediye Başkanı Necdet Aksoy, Emniyet Müdürü Serhat Tezsever ve diğer protokol üyeleri ile çok sayıda davetli katıldı.
Yarışmada, profesyonel dalda Oğuzhan Alparslan´ın yönettiği 'Maneviyatını Koruyan Şehir İstanbul” isimli belgesel birinci, Cemalettin İrken´in yönettiği 'Anadolu´nun Gözü Gülcan Acar' isimli belgesel ikinci ve Yalçın Yelence´nin yönettiği 'Ani ve Ararat' isimli belgesel üçüncü seçildi.
Amatör Film kategorisinde ise Burak Doğan´ın yönettiği 'Işıklık' birinci, Celal Argın´ın yönettiği 'Pervane' ikinci, Mehmet Kütükçüoğlu´nun yönettiği 'Safranbolu´da Bayrak Yarışı' isimli belgesel ise üçüncü oldu.
Süha Arın, Türk Dünyası Belediyeler Birliği ve Jüri özel ödüllerinin de verildiği törende dereceye girenlere ödülleri protokol üyeleri tarafından verildi.
İki gün süren festival ödül töreni ile sona erdi.


Salı 19.6 ° / 5.8 °
Çarşamba 18.9 ° / 5.6 °
Perşembe 13.9 ° / 3.5 °