23 Bin Kişi Nakil Bekliyor

Karabük İl Sağlık Müdürü Dt. Ali Burak Yücel, Türkiye’de organ bağışının yeterli düzeyde olmadığını belirterek, 2012 yılında organ bağışı bekleyen bin 779 kişinin bağış yapılamadan hayatını kaybettiğini söyledi.

SAĞLIK 7.11.2013 14:18:53 0
23 Bin Kişi Nakil Bekliyor

Türkiye’de organ bağışlarının Sağlık Bakanlığı kontrolünde yapıldığını belirten Yücel, tam donanımlı 11 nakil merkezi, yeterli ve deneyimli nakil ekiplerinin olduğunu belirten Yücel, 23 bin 529 kişinin organ bağışı bekle listesinde olduğunu kaydetti. Yücel, “Toplumuzda organ bağışı konusundaki farkındalığın artırılması amacıyla ülkemizde her yıl 3-9 Kasım tarihleri ‘Organ Bağış Haftası’ olarak kutlanmaktadır. Organ bağışı, kişi hayatta iken, kendi iradesi ile tıbben yaşamı sona erdikten sonra doku ve organlarının başka hastaların tedavisinde kullanılmasına izin vermesidir. Ülkemizde organ bağışları, Bakanlığımızın kontrolü ve denetiminde yapılmaktadır. Ülke genelinde Bakanlığımızca ruhsatlandırılmış tam donanımlı 111 nakil merkezi, yeterli ve deneyimli nakil ekipleri ile organ nakli faaliyetlerini başarı ile gerçekleştirilmektedir. Nakil sayısı bakımından Avrupa’da üst sıralarda yer alan ülkemizde, nakillerin büyük çoğunluğu canlıdan gerçekleştirilmektedir. Organ nakli olmuş hastalarda başarı ve sağ kalım oranı Avrupa’da yüzde 85-96 olup, bu oran ülkemizde de Avrupa ile eşdeğer durumdadır. Ülkemiz organ nakli faaliyetleri için yeterli donanıma, deneyimli nakil ekiplerine ve nakil merkezlerine sahiptir. En önemli sorunumuz ise kadavra bağış oranlarındaki yetersizliktir. Avrupa’da yüzde 75 olan aile bağış oranı ne yazık ki ülkemizde yüzde 24 seviyesindedir. Bugün ülkemizde 23 bin 529 kişi bekleme listesinde organ beklemekte iken, kadavra organ bağışındaki yetersizlik nedeniyle sadece 2012 yılında bin 779 vatandaşımız organ nakli olamadan hayatını kaybetmiştir. 2002 yılından günümüze kadar ülkemizde organ bağışı ve organ nakli ile ilgili oldukça önemli ilerlemeler kaydedilmiş olup, rakamlar da bunu açıkça göstermektedir. Organ Bağışında bulunan kişilerin Organ Bağışı Kartlarını üzerlerinde taşımaları ve aile yakınlarına konu ile ilgili bilgi vermeleri gerekir. Çünkü kişide beyin ölümü gerçekleştiğinde akrabalarının organ bağışı için karar vermeleri gerekmektedir” dedi.

 

  Organ ve Doku Nakli Konusunda Merak Edilen Sorular

  Organ bağışının İl Sağlık Müdürlüğü, hastaneler ve organ nakli yapan merkezlerine yapılabileceğini belirten Yücel, “Organ bağışı yapmak isteyen kişiler belirtilen yerlere başvuru yaparak iki tanık huzurunda bir belge imzalayarak organ bağışı kartına sahip olurlar. Organ bağışı kartını alan kişinin, bağış kartını her zaman üzerinde taşıması gerekmektedir.

Her Ölümden Sonra Organlar Alınabilir Mi? Organ bağışı yapılsa bile her ölümden sonra organ nakli mümkün değildir. Örneğin evde ya da yolda vefat eden bir kimse bağış kartı ve ailesinin rızası olsa bile organları alınamaz. Yalnızca hastane yoğun bakım ortamında tıbben ölümü gerçekleşen insanlardan organ nakli yapılabilir. Yani sıkça duyduğumuz deprem ve felaketlerden sonra cesetlerin organlarının alınması gibi bir durum söz konusu değildir.

Organ Bağışı Yaptığımı, Aile Bireylerimden Gizlemek İstiyorum! Üzerimden Çıkacak Bağış Kartı Yeterlimidir? Hiçbir zaman bağış kartı tek başına yeterli değildir. Ailenizin ya da yakınlarınızın rızası olmadan organlarınız alınamaz. Bu sebeple bağış yaptığınız andan itibaren bu kararınızı ailenizle paylaşmanız gerekmektedir, organ bağışı bir nevi mirastır.

Dinen Bir Sakınca Var Mıdır? Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, organ bağışını insanın insana yapabileceği en büyük yardım olarak tanımlanmıştır. 6.3.1980 tarih 396 sayılı kararı ile organ naklinin caiz olduğunu bildirmiştir. Diğer İslam Ülkelerinde de ve bütün büyük dinlerde de benzer kararlar mevcuttur. Kur`an-ı Kerim`de de (Maide Suresi, Ayet 32) ‘Kim Bir Kimseye Hayat Verirse, Onun Sanki Bütün İnsanlara Hayat Vermişçesine Sevap Kazanacağı’ beyan olunmuştur. Organları Alınan Kişinin Cenazesi Vücut Bütünlüğü Bozulmadan Teslim Edilmesi Mümkün Müdür? Organları alınan kişinin cenazesi, kamuoyuna yansıdığı gibi bir torba içinde teslim edilmez aksine son derece özenli bir şekilde vücut bütünlüğü bozulmadan aileye teslim edilir. Bu konuda nakil merkezleri özellikle hassasiyet göstermektedir. Halkımızın organ bağışı konusunda hassasiyetlerinin artması, ancak bu sayede; bizlerin de ihtiyacımız olduğunda organ bulunabileceği açıktır. Ne yazık ki bizler ancak alıcı durumuna gelince bağışın önemini fark edebiliyoruz. Lütfen? Organ bağışına destek verelim, duyarlılık gösterelim” diye konuştu. (Ersin TURAN)


Pazartesi 20.1 ° / 10.6 °
Salı 19.6 ° / 5.8 °
Çarşamba 18.9 ° / 5.6 °