“3. NÜKLEER SANTRALİN PLANLAMASINI YAPIYORUZ”

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Karabük Milletvekili Mehmet Ali Şahin, 3. nükleer santralin planlamasının yapıldığını söyledi. Muhalefet partilerinin seçim vaatlerini de eleştiren Şahin, elinde endazesi olmayan, ölçüsü olmayan mu

SİYASET 21.05.2015 16:03:16 0
“3. NÜKLEER SANTRALİN PLANLAMASINI YAPIYORUZ”

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, DSİ’nin Karabük’te 47 milyon TL tutarında 9 tesisinin temel atma töreni ve 4 tesisin devreye alındığı programa katıldı. Karabük Kültür Merkezi’nde düzenlenen törende konuşan Şahin, yapılacak 2 nükleer santral ile Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılığının biteceğini ve 3. nükleer santralin yapılması için de planlama içinde olduklarını kaydetti. Şahin, son yıllarda Karabük`ün devlet yatırımlarından çok önemli ölçüde yararlandığını anlatarak, “Son 13 yıl içerisinde Karabük`ümüz 3 milyar 300 milyon Türk Lirası mesabesinde devletten yardım almıştır. Sadece Karabük`e değil Devlet Su İşleri’nin yatırımları tüm Türkiye`de her ilimizde, her yerleşim yerinde. Gerçekten çok önemli yatırımlara imza atmış bir kuruluşumuz. 13 yıl içerisinde bizim iktidarımız dönemi içerisinde 2 bin 361 yeni tesisi tamamlayarak hizmete almıştır. Bu bir rekordur. Bunun 278 adedi büyük barajdır, 18 tanesi büyük HES projesidir” dedi.

“SU ZENGİNİ DE DEĞİLİZ”
Türkiye`nin ihtiyaç duyduğu elektriğin yüzde 34`ünü su kaynaklı olarak elde edebildiklerinden bahseden Şahin, “Hep şu söylenir, `Türkiye çok su zengini sular boşa akıyor`. Aslında öyle değil. Su zengini de değiliz. Ancak son yıllarda bu imkanları değerlendirme konusunda önemli adımlar atıldı, özel sektörde devreye sokuldu. HES projelerinin önemli bir kısmını özel sektörler yapıyor, elektrik elde ediyor, Türkiye`nin enerji açığını kapatıyorlar. Şimdi yüzde 34`ü, bir o kadarını da biz doğalgaz çevrim istasyonlarından elde ediyoruz. Doğalgazı nereden alıyoruz? Dışarıdan alıyoruz. Cari açığımızın nedenlerinden bir tanesi de dışarıdan aldığımız doğalgaz ve akaryakıttır, petroldür. Peki bunu nasıl azaltabiliriz? Petrole ve doğalgaza sahip olmayan ülkeler nasıl yapmışlar bunu? Fransa nasıl yapmış, Almanya nasıl yapmış, Amerika nasıl yapmış? Bunlar nükleer enerji santralleri yoluyla bunu halletmişler” diye konuştu. 

“3. NÜKLEER SANTRALİN PLANLAMASINI YAPIYORUZ”
‘Gelişmiş ülkelerde nükleer enerji sayıları ne kadar? diyen Mehmet Ali Şahin, “Paris`in hemen dibinde 10-15 tane nükleer enerji santrali var. Böylece dışa bağımlılıktan ülkeyi kurtarıyor. Buralardan elde ediyorsunuz enerjiyi. O zaman doğalgaz kullanarak elektrik elde etmek gibi bir ihtiyacınız olmuyor. Daha az doğalgaz almış oluyorsunuz. Dolayısıyla dışarıya ödemiş olduğunuz döviz de daha az oluyor. Bizde hükümet olarak özellikle muhalefet hep karşı çıktı buna, bir takım sivil toplum örgütü olduğunu söyleyen çevreler bu işe karşı çıktılar. Şuanda iki tane nükleer enerji santraliyle ilgili çalışmalar son aşamaya gelmiştir. Mersin Akkuyu Nükleer Enerji Santrali, Sinop Nükleer Enerji Santrali, biri Rusya ile biri Japonya`yla hükümetler arası anlaşmalar sağlandı, 42 milyar dolarlık yatırımdır bunlar. Biz 2020`li yıllarda bu iki nükleer enerji santrallerini bitirmeyi hedefliyoruz. Üçüncüsünü de planlıyoruz. Böylece dışa bağımlılıktan Türkiye kurtulacak, enerji bakımından cari açık vermeyeceğiz. Bütçemiz o zaman fazla verecek” dedi.

“ÖLÇÜSÜ OLMAYAN MUHALEFET PARTİLERİ BOL KESEDEN ATIYORLAR”
Elinde endazesi olmayan, ölçüsü olmayan muhalefet partilerinin seçimler dolayısıyla bol keseden attıklarını kaydeden Şahin şunları söyledi:
“2015 yılının bir bütçesi var. `Biz gelirsek şuraya şunu vereceğiz`. Bütçeye bak bakayım var mı bunun karşılığı? Elimde işte 2015 yılının bütçesi. 472 milyar Türk Lirası giderimiz var. Ne kadar gelirimiz var? Toplam 451 milyar. Ne kadar açığımız var? 20 küsür milyar açığımız var. Peki şimdi çıkıyorlar diyorlar ki, `biz emeklilerimize iki bayramda ikramiye vereceğiz` Toplamı ne tutuyor? 25 milyar 700 milyon tutuyor. Aslında biz emeklilerimizi sevmiyor muyuz, biz onlardan daha çok seviyoruz. Türkiye`nin imkanı olsa, bütçe imkanları elverse biz daha fazlasını veririz. Eğer bütçe imkanları elverse emeklilerimizin şuanda almış olduğu aylık emekli maaşlarını hiçbir zaman yeterli görmüyoruz. Tabii ki o maaşlarla geçinmenin zorluğunu bizde biliyoruz. Ama Türkiye`nin imkanlarına bakacaksınız. En düşük emekli maaşı 257 liraydı, şuanda en düşük emekli maaşı bin lira temmuz itibariyle olacak. Söylediğim gibi 2 bin 500 lira olurdu. Bunun vebali `Kim ne vermişse ben beş mislini vereceğim` diyen popülist politikalar, `size iki anahtar vereceğim` diyen popülist politikalar, sonucunda iki anahtarı olanlarda daha sonra iki anahtarını kaybetti. Biz bunları yaşadık gördük. Elinde endazen olacak, ölün olacak. Türkiye`nin şartlarını bileceksin. Peki bu parayı vermek için nereden keseceksin? 25 milyar 700 milyon lirayı personel giderlerinden mi vazgeçeceksin, bir tek kuruş indiremezsin. Peki, yatırımlardan mı vazgeçeceksin. Bir yerden keseceksiniz veya ek vergi koyacaksınız. Var mı başka imkanı? Bütçe bu. Türkiye`nin imkanları bu. Vergi koyacaksınız, koyabilir misiniz? `Kaynak kaynak` diyoruz kimsenin bir şey söylediği yok. `Efendim Türkiye çok zengin bir ülkedir`. Bunlar cevap değil. İkna edici şeyler söylemeniz gerekir. Vergi mi koyacaksınız yoksa borçlanacak mısınız? Hazine bonosu mu ihraç edeceksiniz? O zaman hepimizi borçlandırıyorsunuz. Tekrar IMF`nin kapısına mı düşüreceksiniz bu ülkeyi? Bunları açıklayın. Ama bakın 2017`de inşallah AK Parti iktidarı devam edecek Allah`ın izniyle, milletimizin takdiriyle 2017`de biz bütçemizi denk bütçe yapar hale geleceğiz. İşte çalışanlarımıza, emeklilerimize ileriki aşamada şuanki aldıklarının üstünde tabii ki artışlar sağlayacağız. `Eğer ileride imkanım artarsa veririm` diyeceksin” dedi. 

“HESABI KİTABI OLMAYAN VAATLERLE BİR YERE VARMAK MÜMKÜN DEĞİLDİR”
Şahin, “Bu devletin bütçesi milletin bütçesidir, biz milletin bütçesini kendi bütçemiz gibi görmek ve ona göre yönetmek zorundayız. Popülist yaklaşımlarla, hesabı kitabı olmayan vaatlerle bir yere varmak mümkün değildir. Bu vaatlerde bulunanlar iktidar olamayacaklarını bildikleri için bu vaatlerde bulunuyorlar. Eğer bu vaatlerde bulunanlar iktidar olacaklarına inansalar bu vaatlerde bulunmazlar. Çünkü mahcup olacaklarını düşünecekler. Çünkü onlarda biliyorlar bu bütçenin hangi imkanları verdiğini vermediğini. 7 Haziran`dan sonra iktidar olma şansı olmayanlar bol keseden atıyorlar. O nedenle işte ekonomiyi sıkıntıya sokacak, gelecekle ilgili Türkiye`nin dar bir boğaza girmesine yol açacak adımları atamayız. Bundan hepimiz zarar görürüz. O nedenle Türkiye`ye bir bütün olarak bakmak zorundasınız, sosyal kesimler var, emeklimiz var, çalışanımız var tabii ki onların durumunu düzelteceğiz ama Türkiye`nin kalkınması büyümesi için ulaşım, sağlık, eğitim her alanla ilgili neler yapacaksınız, hangi farklı projeler ortaya koyacaksınız? Hiçbiri bunları kamuoyuyla paylaşmıyor. Biz iş yapıyoruz Türkiye`yi büyütüyoruz, büyütmeye çalışıyoruz. Karabük`te daha yapacağımız çok işler var” şeklinde konuştu. 
Konuşmaların ardından AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, yapımı 2017 yılında bitmesi planlanan Düzçam sulama göletinin bu yılın sonunda bitirileceği sözünü veren müteahhit firma yetkilisinden imza alarak, DSİ yatırımlarının startını verdi. Düzenlenen törene Kalkınma Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan, Karabük Valisi Orhan Alimoğlu, DSİ Genel Müdür Yardımcısı Yakup Başoğlu, AK Parti Karabük Milletvekili adayı Sedat Namal ve daire müdürleri ile çok sayıda davetli katıldı.


Perşembe 23.8 ° / 6.7 °
Cuma 19.9 ° / 11.2 °
Cumartesi 23.4 ° / 4.6 °