5 Yıllık Emek “Safranbolu Çarşı´sı”

Editörlüğünü İbrahim Canbulat´ın yaptığı Safranbolu´nun tarihine farklı açılardan ışık tutacak olan “Safranbolu Çarşı´sı Bir Küçük Anadolu Şehrinin Sosyoekonomisi” isimli kitap basın mensuplarına tanıtıldı.

GÜNCEL 19.07.2022 16:55:32 0
5 Yıllık Emek “Safranbolu Çarşı´sı”

 

2017 yılında çalışmalarına başlanan ve Safranbolu´nun UNESCO Dünya Miras Listesi´ne kaydının 25. Yılı münasebetiyle prestijli bir anı kitabı olması amaçlanan “Safranbolu Çarşı´sı Bir Küçük Anadolu Şehrinin Sosyoekonomisi” isimli kitap için Gülevi Konakları´nda bir basın toplantısı düzenlendi.

Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Karabük Valiliği Özel Kalem Müdürü ve kitabın Genel Koordinatörü Mustafa Cücü, davete katılanlara ve “Safranbolu Çarşı´sı” isimli kitapta kendisine bu görevi verenlere teşekkür ederek kitapta emeği bulunan ve ahirete irtihal etmiş Aytekin (Kuş) Aytekin´e ve Fotoğrafçı Hüseyin Karataş´a rahmet diledi.

“Safranbolu Çarşı´sı Bir Küçük Anadolu Şehrinin Sosyoekonomisi” isimli kitabın çalışmalarının serüveninden bahseden Cücü, Karabük´ün eski Valisi, şuan Rize Valisi olan Kemal Çeber´in TRT ile görüşmeleri neticesinde gelişmeler yaşandığını belirterek,  “Bu kitabımız bir fikrin ikinci ürünü gibi oldu. TRT ile bağlantı kurduk. Çekimler sonrası ‘Emanetim Safranbolu´ belgeseli ortaya çıktı. Yine Valimiz Kemal Çeber Bey´in fikriyle İbrahim Canbulat ile Safranbolu Çarşısı´nın kitap konusu olmasıyla ilgili konuşulmuştu. Sağ olsunlar güzel bir kitap ortaya çıktı. Karabük Valimiz Fuat Gürel´e, Safranbolu Kaymakamlığı´na ve Safranbolu Belediyesi´ne ve emeği geçen, destek veren herkese teşekkürlerimi sunarım.” dedi.

 “Safranbolu Çarşı´sı” kitabının multidisipliner bir kitap olduğunu dile getiren kitabın editörü İbrahim Canbulat, düzenlenen toplantının basın çalışması olduğunu ve daha geniş katılımla bir lansman düzenleneceğini belirterek, “Kitabı tanıtmak istiyoruz. Kitabın devamı niteliğinde çalışmalar devam edecek. Safranbolu´nun bilinirliğini arttırmak amacıyla bir çalıştay da yapılabilir. Kitabımızda Safranbolu´nun UNESCO Dünya Miras listesine kaydının 25. yılında prestijli bir anı kitabı olması amaçlanıyor.” dedi.

Konuşmasına, “Kültür kültürlü insanlar tarafından daha iyi değerlendirilir.” ifadesiyle devam eden Canbulat, son zamanlarda Safranbolu´ya Safranbolu´nun derinliğini anlayacak kültürlü bir konuk kitlesi davet edilip edilemediğini sorguladığı konuşmasında, kitapta akademik çalışmaların olduğunu ve kitabın akademik araştırma için güvenilir bir kaynak niteliğinde olduğuna değindi.

“3 bin yıllık Safranbolu tarihini yazdık”

Safranbolu´nun yaşayan tek miras kenti olduğunu ifade eden Canbulat, “Bir şekilde sorunları da olan bir kent. İyi bir kitap oluşturmaya çalıştık. Sorunları da yazmayı tercih ettik. Akademik bir araştırma için güvenilir bir kaynak olacak. Biz burada aslında 3 bin yıllık Safranbolu tarihini yazdık. Safranbolu kanyonlar sisteminin üzerine oturuyor. 5 yıllık bir çalışma. Pandemi ve akabindeki sıkıntılardan dolayı yayımlanamadı.” dedi.

Canbulat, kitapta bulunan makalelerle ilgili bir sunum da gerçekleştirerek kitabın Safranbolu´nun farklı konularına, farklı alanlardan öğretim üyelerinin makaleleriyle değerlendirildiğini belirtti.

Toplantıda bulunan makale sahipleri ise kendi konuları hakkında bilgiler verdi.

“Safranbolu Çarşı´sı Bir Küçük Anadolu Şehrinin Sosyoekonomisi” isimli kitapta Safranbolu´nun tarihsel coğrafi yapısı, sosyokültürel ve sosyoekonomik yapısı, turizmi ve gelişmesi, esnafları ve zanaatkarları, dericilik çalışmaları, jeolojisi, arkeolojik yapısı gibi bir dizi konu hakkında yapılan çalışmalar bulunurken kitap multidisipliner olarak hazırlanarak Safranbolu´nun tarihine farklı alanlardan ışık tutacak gibi görünüyor.

Ayrıca toplantıda kitabın sürekli olarak güncel tutulacağı ve bir dizi program/etkinlik ile kitabın devam niteliğinde çalışmalar gerçekleştirileceği belirtildi.


Perşembe 27.9 ° / 11.1 °
Cuma 17.4 ° / 9.2 °
Cumartesi 26.2 ° / 5.5 °