Bebeklerde inek sütü protein alerjisine dikkat

Afyonkarahisar Özel Fuar Hastanesi Çocuk Doktoru Yasin Yoldaş, inek sütünün bebeklerde da protein alerjisine neden olduğunu söyledi.

SAĞLIK 5.09.2019 10:11:36 0
Bebeklerde inek sütü protein alerjisine dikkat

 

Çocuk Doktoru Yasin Yoldaş, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de besin alerjilerinin sıklığının arttığını belirterek, çocuklarda en sık alerjiye neden olan besinlerin inek sütü ve yumurta olduğuna dikkat çekti. Yıldaş, “İnek sütüne karşı oluşan alerjiler doğumdan itibaren her yaşta görülebilir. İnek sütü alerjilerinin çoğunluğu kaynatmak pastörizasyon gibi işlemlere de dirençlidir. İnek sütü alerji sıklığı yüzde 2-3 civarındadır. Bebeklerde İnek sütü alerjisini düşündüren durumlar şunlardır:
Süt ve süt ürünlerinin değdiği yerde kızarıklıklar olması, süt ve hazır formül mama alımından dakikalar sonrasında vücutta yaygın kızarıklıklar, şişlikler, genel durum bozulması ve solunum sıkıntısının olduğu durumlar, vücutta, yanaklarda, dirsek içlerinde egzaması olan bebekler, süt ve süt ürünleri ve hazır mama dahil aldığında fışkırır tarzda kusması olan bebekler, şiddetli kolik ağlamaları olan, gürültülü, patırtılı gazlı gayta yapanlar, tartı alımında duraklama olanlar, şiddetli kabızlığı ve ishali olanlar, makat bölgesinde şiddetli kızarıklık ve dirençli pişiği olan bebeklerde inek sütü alerjisi düşünülür. İnek sütü protein alerjilerinin çoğunda teşhis çocuk hekiminin aileden aldığı bilgi doğrultusunda olur. Gerekli durumlarda kandan ve ciltten de yapılan testlerle bu durum doğrulanabilir. İnek sütü alerjisinin doktor muayene ve laboratuar testleriyle düşünüldüğü durumlarda anne sütü alan bebeklerin annelerinin diyetinden tüm süt ürünleri çıkarttırılır. Eğer hazır formül mama ile besleniyorsa özel inek sütü protein mamasına geçilir. İnek sütü alerjisinin ağır tipinin olduğu bebeklerde yüzde ve vücutta ağır şişlikler ve kızarıklıkların olduğu, süt ve süt ürünü alımından sonra ağır solunum sıkıntısının olduğu bebeklerde diyetle ilk 1 hafta içerisinde bulgular düzelir. İnek sütü alerjisinin hafif tipinin olduğu kusma, mukuslu ve kanlı kaka, aşırı huzursuzluk olan bebeklerde, ciltte egzema, kilo alım yetersizliği ve kabızlığı olan bebeklerde ise bulguların düzelmesi diyetten sonra 2-4 haftayı bulabilir. İnek sütü alerjisi olan bebeklerin ilk 1 yıl içerisinde yüzde 56´sı, 2. yılda yüzde 77´si , 3. yılda yüzde 87´si düzelir” dedi.
İnek sütü alerjili bebeği olan annelerin, doktorun verdiği diyet listesindeki tüm süt ürünlerinin isimlerini bilmesi gerektiğini belirten Yıldaş, “Gıda paketlerinin üzerindeki içerikleri okuyarak kontrol etmelidirler. İnek sütü alerjisi olan bebekler keçi koyun vb sütlerini de alamazlar. Diyet yapan anne diyetine ilave olarak doktor tarafından verilen uygun d vitamini ve kalsiyum desteğini almalıdır .İnek sütü alerjisi diyeti uygulayan anneler süt ürünleri tüketemedikleri için et, balık eti tavuk eti, yumurta, bitkisel yağlar, pirinç, badem, brokoli, koyu yeşil yapraklı sebzeler, meyvelerle diyetini güçlendirmelidir. Doktorun uygun göreceği belirli bir sürede diyete devam edilmelidir. Zamanı geldiğinde, doktor kontrolünde inek sütü diyeti dikkatli bir şekilde açılmalıdır” diye konuştu.


Perşembe 23.8 ° / 6.7 °
Cuma 19.9 ° / 11.2 °
Cumartesi 23.4 ° / 4.6 °