BESLENME VE DİYET UZMANI MERVE ATEŞ, YGS´YE GİRECEK ÖĞRENCİLERİ UYARDI

Hafta sonu yapılacak olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı´na (YGS) girecek olan öğrencileri beslenme konusunda uyaran Özel Medikar Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Merve Ateş sınav öncesi öğrencilerin şeker yiyerek yanlış yaptıkların?

SAĞLIK 11.03.2016 17:29:42 0
BESLENME VE DİYET UZMANI MERVE ATEŞ, YGS´YE GİRECEK ÖĞRENCİLERİ UYARDI

 

Beslenme ve Diyet Uzmanı Merve Ateş, üniversite adaylarının heyecanla beklediği YGS´ye sayılı günler kala adayların doğru ve sağlıklı beslenmesine dikkat çekerek, “Sınavlarda başarınızı etkileyecek hiçbir besinin tek başına mucizevi etkisinin olmadığı bilinmeli, sağlıklı ve başarılı olmak için yeterli ve dengeli beslenme kurallarına uyulması gerektiği unutulmamalıdır. Öncelikle doğru bilinen fakat çok yanlış olan bir bilgiyi düzeltmekle başlayalım. Sınavlardan önce şeker yemek genel olarak herkesin yaptığı büyük bir yanlıştır. Şeker zihninizi dinç tutmaz aksine tatlı yedikten sonra kan şekeriniz hızla düşer ve zihniniz bulanır” dedi.
'BESLENME ALIŞKANLIĞINIZI DEĞİŞTİRMEYİN'
Sınav gününe sayılı günler kala farklı ya da içeriği bilinmeyen besinler denenmemesi gerektiğini de anlatan Ateş, “Bu dönemde beslenme alışkanlıkları değiştirilmeden devam edilmeli ve uyku düzenine dikkat edilmelidir. Sınava hazırlanan öğrencilerin o hafta 2-3 kez balık tüketmesi önemlidir. Omega-3 açısından zengin gıdalarla beslenmek; hem öğrenmeyi kolaylaştırır hem de hafızayı güçlendirir. Balık dışında omega-3 açısından zengin olan ceviz, fındık ve badem ara öğünlerde ve kahvaltıda tercih edilebilir. Sınav öncesindeki hafta kafein alımı azaltılmalıdır. Yüksek kafein alımı öğrencilerde odaklanma sorunu yaşatmaktadır. Bu yüzden günde 2 fincandan fazla kahve tüketilmemelidir. Onun yerine rahatlatıcı bitki çayları tüketilebilir. Papatya, rezene, adaçayı gibi antioksidan içeriği de olan çaylardan tüketilebilir. Böylece sıvı alımı da arttırılmış olur” diye konuştu.
CUMARTESİ GÜNÜNE DİKKAT
Sınavdan bir gün öncesine dikkat çeken Ateş, “Sınav öncesindeki akşam yağlı ve şekerli yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Hafif bir akşam yemeği uykudan 4 saat önce tüketilmiş olmalıdır. Ağır yiyecekler uyku kalitesini bozar ve sınav esnasında odaklanmayı azaltabilir. Ayrıca son ara öğün olarak uykudan 2 saat önce taze meyve ve ceviz tercih edilebilir. Kaliteli bir uyku için sınav öncesindeki gün kalitesiz besinlerden uzak durulması gerekir. Kahvaltı yapmak, güne sağlıklı başlamanın en önemli kuralıdır. Kahvaltı yapan öğrencilerin öğrenme, okuduğunu anlama ve başarı oranları kahvaltı yapmayanlara göre daha yüksektir. Haşlanmış yumurta, beyaz peynir, ceviz ve tam buğday ekmeği ile yapılan kahvaltı sınav sabahı için idealdir. Sınav sabahı kahvaltıdaki sıvı alımı çay ya da kahveden değil 1 bardak sütten karşılanmış olursa tansiyon ve şeker dengelenir böylece odaklanma arttırılabilir. Süt, protein içeriği sayesinde midenin geç boşalımını sağlar ve acıkmayı geciktirir. Bu sayede sınav esnasında öğrencilerin dikkati dağılmaz ve sınava odaklanabilir' dedi.


Cumartesi 16.6 ° / 3.4 °
Pazar 16.8 ° / 0.6 °
Pazartesi 14.3 ° / -2.7 °