Borç Yapılandırma Başvurularında Son Gün 1 Şubat

Karabük Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürü İsmail Yıldırım, yapılandırma müracaat süresini 01 Şubat 2021 tarihine, yapılandırılan borcun Peşin/ İlk taksit ödeme süresini de 31 Mart 2021 tarihine uzatıldığını söyledi.

GÜNCEL 22.01.2021 15:56:44 0
Borç Yapılandırma Başvurularında Son Gün 1 Şubat

 

Karabük Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürü İsmail Yıldırım, “17 Kasım 2020 tarihli Resmî Gazete´ de yayımlanarak yürürlüğe giren 7256 Sayılı Kanun´a göre, 31 Ağustos 2020 tarihine kadar kesinleşen SGK alacakları yapılandırma kapsamına alınmıştır. Cumhurbaşkanımız takdir yetkisini kullanarak 30 Aralık 2020 tarihli Resmî Gazetede yayımlanan karara göre; Yapılandırma müracaat süresini 01 Şubat 2021 tarihine, yapılandırılan borcun Peşin/ İlk taksit ödeme süresini de 31 Mart 2021 tarihine uzatmıştır.

7256 Sayılı Yapılandırma Kanunu; İşveren, sigortalı, Genel Sağlık Sigortalıları ve diğer yersiz ödemelerden kaynaklı kuruma borcu olan Vatandaşlarımız için birçok avantajı içinde barındırdığından bu fırsatın kaçırılmaması büyük önem arz etmektedir.

Bu yapılandırma Kanununun en büyük avantajı, yapılandırmaya başvuranların tercihine göre oluşturulan ödeme planlarında Peşin, yada ikişer aylık dönemlerde 6,9,12 veya 18 taksit seçeneklerinde borçlar ödenebilecek, söz konusu borçlardan Gecikme Zammı veya gecikme faizi alınmayacak olmasıdır. Gecikme zammı yerine yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) aylık değişim oranlarına göre borç tutarları güncellenecektir. Ayrıca Peşin ödeme tercihlerinde bulunanlardan Yİ-ÜFE nin %90´ı da alınmayacaktır. İdari Para Cezalarında ise; 31 Ağustos 2020 tarihinden önce (bu tarih dahil) yapılan tespitlere ilişkin olup da Kanunun yayımı tarihi itibariyle ödenmemiş olan İPC´lerin asıllarının %50´si silinerek kalan İPC´nin %50´sinden de Gecikme Zammı veya Faiz alınmayacak, sadece yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) aylık değişim oranı uygulanacaktır.

4/b (BAĞ-KUR)´lu sigortalılarımız 02 Şubat 2021 tarihine kadar borç yapılandırmasına başvurabilecek, yapılandırmaya bu süre içinde başvurmamaları halinde 31 Ekim 2020 ve öncesi prim borçları silinecektir. Vergi kayıtları aktif olması halinde 01 Kasım 2020 tarihinden itibaren yeniden sigortalılıkları başlatılacaktır.

Genel Sağlık Sigortası Prim borçları için başvuru şartı aranmadığından, 2020 yılı Ağustos ayı ve önceki aylara ilişkin olup bu kanunun yayımı tarihinden önce GSS kapsamında tahakkuk ettiği halde ödenmemiş olan prim borçlarının 30 Nisan 2021 tarihine kadar ödenmesi halinde gecikme cezası ve gecikme zammı gibi feri alacakların tamamından vazgeçilecek, ayrıca GSS kapsamına alınan sigortalılarımızdan daha önce gelir testine başvurmayanların 31 Mart 2021 tarihine kadar ikametlerine en yakın Sosyal Yardımlaşma Vakıflarına başvurup Gelir Testi yaptırmaları halinde, gelir testi sonucuna bağlı olarak ilk tescil başlangıç tarihi itibariyle söz konusu borçlar silinebilecektir.

Son başvuru tarihinin yaklaşması nedeniyle ve son günde oluşabilecek olası yoğunluğun önüne geçmek amacıyla, kuruma borcu bulunan  işverenlerimiz, sigortalılarımız ve diğer borcu bulunan vatandaşlarımızın internet üzerinden (e-sigorta, e-Devlet) yada en yakın Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü/Merkez Müdürlüklerine şahsen veya posta yoluyla başvurarak yapılandırma fırsatından yararlanmalarının menfaatlerine uygun olacağı hususunu, Karabük Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü olarak kamuoyunun bilgisine sunarız.” dedi.


Perşembe 23.8 ° / 6.7 °
Cuma 19.9 ° / 11.2 °
Cumartesi 23.4 ° / 4.6 °