Böyle El Salladı

Karabük’ün ve Karabük Demir Çelik Fabrikaları’nın (KARDEMİR) kuruluşunun 77. Yıldönümü nedeniyle SoloTürk ekibi tarafından yapılan gösteri nefesleri kesti. Öte yandan son yılların en kalabalık kutlaması yapıldı.

GÜNCEL 3.04.2014 14:27:14 0
Böyle El Salladı

Atatürk Anıtı’nda yapılan törene; Karabük Valisi Orhan Alimoğlu, AK Parti Karabük Milletvekili Osman Kahveci, Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili, Karabük Garnizon Komutanı Albay Samit Tokmak, Karabük Cumhuriyet Başsavcısı Hakan Aslan, vali yardımcıları, ilçe kaymakamları, ilçe belediye başkanları, gaziler, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı. Vali Alimoğlu’nun Atatürk Anıtı’na çelenk sunmasının ardından saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan törende açılış konuşmasın KARDEMİR Genel Müdürü Fadıl Demirel yaptı. Karabük halkının huzuruna alnı açık bir şekilde çıktıkların söyledi. 3 milyon tona çıkabilmenin gururunu yaşadıklarını belirten Demirel, “Bugün bir kere daha sizlerle şehrimizin ve fabrikamızın kuruluşunu kutlamaktan onur, gurur ve mutluluk duymaktayım. Bu yıl karşınıza daha yüzlü çıkıyoruz. Nedeni 77 yıllık ömründe devletteki 1937’den 1995 yılına kadar 550-600 bin tonluk üretimi ancak sağlayabilmiş olan, 1995 yılından 2010 yılına kadar bunu ikiye katlayabilmiş olan KARDEMİR’in son yaptığı atakla üretimini 3 milyon tona çıkarabilmenin ve bunu başarmanın gururuyla şehrimizin hazurunun karşısına çok daha yüzlü çıkıyoruz. Alın terimizin size yansıyan yüzüyle daha onurluyuz. Geçtiğimiz yıl içerisinde yeni yapmış olduğumuz 4-5 tane daha fabrikayı devreye aldık. 50 megawat enerji santrali, kok fabrikası, SİMTER fabrikası, 1 milyon 200 bin tonluk yeni sürekli döküm tesisi, yeni tüm fabrikanın enerji sistemi, su sistemi, çevreye olan yatırımlar ve daha sayamadığım onlarca kalem yatırım. Bunun toplam miktarı yaklaşık olarak 900 milyon dolar. Kendimiz pek fazla işçi alamadık ama 95 firmaya yaklaşık olarak 2 bin 500 civarında personel alındı ve hizmet etti. Dolayısıyla bu dönem içerisinde yapmış olduğumuz bu büyüme ve gelişme yöremize ciddi bir ekonomik hacim kazandırmıştır” dedi.

Tren vagonu ve vagon tekerleği üreteceklerini belirten Demirel, şöyle konuştu:

“Fabrikamızı sadece fiziksel olarak büyütmek geliştirmek değil, fabrikamızda çağdaş yönetim tekniklerinin her türlüsünü de uygulayacak bir altyapıyı kurmakta bu dönemde görevimiz olmuştur. Yine fabrikamız yıllarca inşaat sektörünün malzemelerini üretirken, gelişmiş ve büyümüş olan ülkemizde sanayi yapılarının artmış olması, demir çeliğin sanayi tarafının ağırlık kazanmasına ve kaymasına mecburiyet doğurmuştur. Bunun bir gereği olarak fabrikamız inşaat sektörünün yanı sıra makine sanayinin temel çeliklerini de üretecek yatırımlara girmiştir. 700 bin tonluk yeni kuracağımız haddehane bunun bir örneğidir. Artık bu şehirde yan sanayi farklı tarafa kayacaktır. Artık burada otomotiv sektörünün çelikleri üretilecek, burada rulman fabrikalarının çeliği üretilecek, burada ön germeli beton fabrikalarının çeliği üretilecek, burada otomobil lastik fabrikalarının çeliği üretilecek. Burada el aletlerinin çeliği üretilecek. Bu da 1.5 yıl içerisinde faaliyete girecek. Yine 150 milyon dolarlık Türkiye’de bu zamana kadar yapılamamış olan demir çelik ürünü olarak rayla sistemlerde kullanılan vagon ve tekeri üretilecek. Bir dakikada bir teker hattan düşecek tümüyle robot kontrollü olacak. Buda 24 ay içerisinde faaliyete geçecek. Bu iki fabrikanın kapalı alanı 76 dönüm arazidir.”

“Bütün bu bakış açıların gelişmişlikle ileriye dönük şehrimize ve halkımıza çok daha ümit verebilecek bir konuma geldik” diyen Demirel, konuşmasını şöyle tamamladı:

“Ciromuz üçe katlanmış durumda. Bu hacim ciddi şekilde ekonomik büyüme anlamına gelmektedir. Toplam kalite felsefesinin ana paydaşlarından bir tanesi de toplumdur. Biz son zamanlarda üç tane anket yaptık, bunlardan bir tanesi çalışanların memnuniyet anketiydi, diğeri müşteri memnuniyeti, üçüncüsü de toplum algılamasıydı. Artık fabrikamızın toplum tarafından nasıl gözlendiğinin memnuniyet derecesinin olup olmadığını da matematiksel olarak gözleyerek tedbirlerimizi alıyoruz. Asıl olan içinde yaşadığımız toplumun memnuniyetidir. Ülkemizi ve halkımızın memnuniyetidir. Bu bilinç içerisinde fabrikayı yönetiyor ve yönlendiriyoruz. Temel ihtiyaçları karşılamakta çok daha iyi bir noktaya geldik. Şehrimizin ilerlemesinde üniversitemiz ile beraber ciddi birlikteliğimiz var. İki kuruluşu bir birinden ayırmıyoruz. Gelecekten çok daha ümitliyiz, fabrikamız çok daha çevresine duyarlıdır, çalışanlarına duyarlıdır.”

  Karabük Valisi Orhan Alimoğlu da, bundan sonra yapılacak işleri de el birliği ile yapacaklarını belirterek, “3 Nisan Karabük tarihinde Karabüklüler için önemli bir gün. 3 Nisan’da başlayan faaliyet bir mahalleyi bir köyü bugün ülkemizin önemli şehirlerinden biri haline getirmiş. Karabük denilince bugün sanayisiyle, üniversitesiyle, sporuyla, turizmiyle Türkiye’de önde gelen illerden birisi. Bugüne kadar emeği geçen herkese müteşekkiriz. Bundan sonra yapılacak işlere hep beraber bakmamız, güzel işleri hep beraber çoğaltmamız gerekir. Demir çelik fabrikamız kapasitesini artırmayı, üretimini çoğaltma yönünde önemli çalışma yapıyor. Bu da bizim için sevindirici. Ancak sanayinin yanına eğitim gibi, tarım, hayvancılık gibi konularda da fikir üretmeye ve başarılarımızı artırmaya devam etmemiz gerekiyor. Bunu da başaracağımıza inanıyorum” dedi.

Konuşmasının ardından Grup Gecedem konser verirken, saat 11.30’da şehrin semalarında görünen SoloTürk ekibinin gösterisi büyük beğeni topladı.  Son zamanların en kalabalık kutlaması yapılan Atatürk Anıtı’nı dolduran Karabüklüler SoloTürk ekibini uzun süre alkışladı. 


Pazartesi 20.1 ° / 10.6 °
Salı 19.6 ° / 5.8 °
Çarşamba 18.9 ° / 5.6 °