Büyük Zaferin 92. Yıldönümü

Safranbolu`da 30 Ağustos Zafer Bayramı dolayısıyla tören düzenlendi.

GÜNCEL 30.08.2014 15:07:35 0
Büyük Zaferin 92. Yıldönümü

Misak-ı Milli Meydanı`nda düzenlenen törende, Safranbolu Kaymakam Vekili Tolga Özdemir, Garnizon Komutanı Jandarma Albay Cihan Ulukaya ve Safranbolu Belediye Başkanı tarafından Atatürk Anıtı`na çelenk sunuldu. Ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. Daha sonra Safranbolu Kaymakam Vekili Tolga Özdemir, Garnizon Komutanı Jandarma Albay Cihan Ulukaya ve Safranbolu Belediye Başkanı Necdet Aksoy, vatandaşların ve protokolün bayramını kutladı.  

Ardından üsteğmen Alpay Kaplan, günün önem ve anlamını belirten konuşma yaptı.

Kaplan, tarihin en uzun imparatorluklarından biri olan Osmanlı Devleti`nin birici cihan harbi sonunda, birlikte harbe katıldığı devletlerin yenilmesi üzerine 30 Ekim 1918 tarihinde Mondros ateşkes anlaşmasını imzalayarak harpten çıktığını belirtti. Kaplan, 'Tarihin en uzun imparatorluklarından biri olan Osmanlı devleti birici cihan harbi sonunda birlikte harbe katıldığı devletlerin yenilmesi üzerine 30 Ekim 1918 tarihinde Mondros ateşkes anlaşmasını imzalayarak harpten çıkmıştır. Bu anlaşmayla asırlardır müstakil yaşamış Türk milletinin bağımsızlığına kast edilmiş ve Türk vatanı parça parça işkal edilmiştir. Vatanın karanlıklarla gömüldüğü bu zamanlarda müdafaa-i hukuk cemiyetleri, çeteler ve gönüllüler tarafından vatanın her köşesinde yakılan ateşler 19 Mayıs 1919 Samsun`da mukadderat adamı Mustafa Kemal tarafından birleşmiş genelge ve kongreler bağımsız ateşi  haline gelerek tüm vatan saddına yayılmıştır. Uzun yıllardan beri savunma anlayışı içinde olan ve yerinden kıpırdayamayacağı dahi kimsenin inanmadığı Türk ordusunun birinci dünya savaşı ve Çanakkale`de ki yeteneğini, askerlikte ki ustalığını ve cesur yüreğini tarihe yazdırmış Gazi Mustafa Kemal taarruz emrini vermiştir. Üstün silah gücüyle her şeyi yapabileceğini düşünen Avrupa yanılmıştır. Yunanlıların yaptığı tahkimat için `Türkler bunu 6 ayda ele geçirilebilirse intihar edebiliriz` diyen İngiliz Başbakanı hücuma geçtikten 6 saat sonra Türklerin burayı nasıl aldığını duyunca inanamamıştır. 15 Mayıs 1919`da büyük ümitlerle Anadolu seferine çıkan Yunan subaylarından biri Batı Anadolu`da ki Türk zaferini şöyle ifade etmiştir. `Anadolu zaferi bizim en tatlı rüyamızdı. Arkamızda Ege Denizi`ni bırakarak büyük devletlerin desteğiyle yüz yıllar öncesinde dedelerimizin topraklarına ayak basacaktık. Bizler mitolojide olduğu gibi başlarına defne dalları, beyaz harmaniye flüt çalan genç kızların çiçekleriyle karşılayacaklarına inandırmışlardı. Ancak İzmir`e ayak basar basmaz kafeslerin arkasında homurtular yükseldi. Türklerin bağımsızlık ateşi içerisinde kaldık. Daha sonraları durum git gide kötüleşti. Türklerin vatanlarını canları pahasına korumakta kararlı olduklarını anlamıştık. İş işten geçmişti ve sonuçta tatlı rüyamızdan uyanmak zorunda kalmıştık` Bu gurur verici zafer ile Türk ordusuna haykıran büyük kahraman ve zafer adamı Mustafa Kemal ordular `İlk hedefiniz Ak Deniz`dir ileri` diyerek kesin emrini 1922`de vermiştir. Türk milleti ölümü göze almış, 200 bin Mehmetçik İzmir`e ırmak gibi akmış, aziz vatanını işgalcilerden kurtarmıştır' dedi.

Konuşmanın ardından öğrencilerin halk oyunları gösterisi yapıldı. Tören geçişinin ardından meydandaki tören sona ererken, Safranbolu Kaymakam Vekili Tolga Özdemir makamda tebrikleri aldı.

 


Pazartesi 20.1 ° / 10.6 °
Salı 19.6 ° / 5.8 °
Çarşamba 18.9 ° / 5.6 °