Dünyaca ünlü soprano 'La Diva Turca' Leyla Gencer anıldı

'La Diva Turca', 'La Gencer', 'La Regina' olarak ün kazanan ve 20. yüzyılın önemli sopranolarından biri olarak görülen Leyla Gencer vefatının yıldönümünde Safranbolu´da çeşitli etkinliklerle anıldı.

GÜNCEL 11.05.2022 17:12:04 0
Dünyaca ünlü soprano

Safranbolu´nun Yörük köyünden Hasanzade İbrahim Çeyrekgil ile aslen Polonyalı olan Alexandra Angela Minakovska´nın çocukları olarak 1928 yılında dünyaya gelen ve 80 yaşında vefat eden 'La Diva Turca', 'La Gencer', 'La Regina' olarak ün kazanan Leyla Gencer, Safranbolu Kültür ve Turizm Vakfı ile Safranbolu Belediyesi işbirliğinde düzenlenen etkinliklerle anıldı.

Leyla Gencer 14. vefat yıl dönümü anma programı Yörük Köyü´nde anıtı başında düzenlenen açılış ve anma konuşmalarıyla başladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasının ardından BRTV Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Çetinkaya, 'La Diva Turca', 'La Gencer', 'La Regina' olarak ün kazanan Leyla Gencer´in Safranbolu için büyük bir öneme sahip olduğunu vurgulayarak Leyla Gencer ile ilgili bilgiler verdi./resimler/2022-5/11/1716407787084.jpg

Yörük Köyü Vakfı Başkanı Hüseyin Çağlayan da ünlü soprano Leyla Gencer´in ailesini ve hayatını anlattı.

Gazeteci Yazar Doğan Satmış ise Leyla Gencer´in müzikte bir dünya markası olduğunu ve Safranbolu´nun da dünya markası olduğu ifade ederek iki dünya markasını birleştirerek daha başka bir dünya markası oluşturulabileceğini ifade etti.

Dünyanın Leyla Gencer´i çok iyi tanıdığını ifade eden Gazeteci Yazar Doğan Satmış, Leyla Gencer´i içine alan bir müzik festivaliyle tahmin edilemeyecek tanıtım ve turizm geliri elde edilebileceğini söyledi.

Leyla Gencer´in romanını yazan, kendisini tüm yönleriyle tanıyan Gazeteci Yazar Zeynep Oral, Leyla Gencer´in kitabını 1992 yılında yayınladığını ifade ederek 1988´den başlayarak Leyla Gencer ile çok sıkı çalıştığını söyledi.

Konuşmasında Paris´te gittiği bir konserde yaşadığı Leyla Gencer anısını da paylaşan Gazeteci Yazar Zeynep Oral, “Bu ülkede yaşıyorsak bu ülkeden çıkan bütün güzelliklere değerlere de sahip çıkmamız gerekiyor diye düşünüyorum. Ben bu heykelin önüne opera sanatçılarıyla en az 2-3 kez geldim. Safranboluluları burada görmedim. Buraya gelenler, 10 Mayıs´ta Leyla Gencer´i ananlar İstanbul´dan Ankara´dan gelen gençlerdi. Leyla Gencer dünyanın neresine giderse gitsin Türkiye Devlet Opera Sanatçısı diye çıkardı yazısı. Leyla Gencer öncüydü. Kaybolmaya yüz tutmuş, unutulmuş operaları araştırdı yeniden değerlendirdi. Onlara can kattı. O eserler artık dünya repertuarına girdi. Leyla Gencer´in özelliği hem çok yereldi, Anadolu´luydu hem de Avrupaiydi.” dedi.

Yörük Köyü´nde düzenlenen programa Vali Yardımcısı Hüseyin Demirbaş, Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse, Safranbolu Kültür ve Turzim Vakfı Başkanı Şefik Dizdar, BRTV Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Çetinkaya, Yörük Köyü Vakfı Başkanı Hüseyin Çağlayan, Gazeteci Yazar Zeynep Oral ve Doğan Satmış ile davetliler ve vatandaşlar katıldı.

/resimler/2022-5/11/1717394338263.jpg

Leyla Gencer 14. vefat yıl dönümü anma programı Safranbolu Belediyesi Leyla Dizdar Kültür Merkezi´nde düzenlenen programla devam etti. Programa Karabük Valisi Fuat Gürel, Safranbolu Kaymakam Vekili Hüseyin Demirbaş, Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse, Kardemir Genel Müdürü Necdet Utkanlar, Safranbolu Kültür ve Turizm Vakfı Başkanı iş insanı Şefik Dizdar, Gazeteci Yazar Zeynep Oral, Gazeteci Yazar Doğan Satmış, kurum müdürleri, dernek, oda ve STK temsilcileri ile vatandaşlar katıldı. Safranbolu Belediyesi Leyla Dizdar Kültür Merkezi´nde kokteyl ile başlayan program sırasıyla Gazeteci Yazar Zeynep Oral´ın Leyla Gencer´i kaleme aldığı ‘Tutkunun Romanı´ isimli kitabın imza günü, çılış konuşmaları, Ankara Devlet Opera ve Balesi Sanatçıları konseriyle devam ederken ‘Leyla Gencer: La Diva Turca´ isimli belgesel gösterimiyle sona erdi.

Protokol üyeleri tarafından Ankara Devlet Opera ve Balesi Sanatçılarına, Gazeteci Yazar Zeynep Oral, Gazeteci Yazar Doğan Satmış´a hediyeler takdim edildi.

 


Cumartesi 24.6 ° / 2.1 °
Pazar 21.1 ° / 0.2 °
Pazartesi 22.3 ° / 3 °