“EKONOMİK DEĞERİ ÇOK YÜKSEK AMA EKİMİ AZ DÜZEYE İNMİŞ”

Karabük Valisi Mehmet Aktaş, Safranbolu´ya adını veren safran bitkisinin hasadını yaptı.

GÜNCEL 26.10.2016 15:31:33 0
“EKONOMİK DEĞERİ ÇOK YÜKSEK AMA EKİMİ AZ DÜZEYE İNMİŞ”


Karabük Valisi Mehmet Aktaş, Safranbolu´ya adını veren ve kendi ağırlığının yüz bin katı kadar sıvıyı sarıya boyayabilen; kozmetik, gıda ve ilaç endüstrisi gibi çok geniş sektörlerde kullanılan safran bitkisinin hasadını yaptı. 
Karabük´ün Safranbolu ilçesinde dünyanın en pahalı bitkilerinden olan safranın hasadı Vali Mehmet Aktaş´ın katıldığı törenle gerçekleştirildi.
Ağustos ayının ikinci yarısında dikimi yapılan safran, ilçede 55 dönüm alanda 50 çiftçi tarafından üretiliyor. Kendi ağırlığının 100 bin katı kadar sıvıyı sarıya boyayabilen, kozmetik, gıda ve ilaç endüstrisi gibi çok geniş sektörlerde kullanılan safranın hasadı Vali Aktaş ve beraberindeki protokol üyelerinin katılımıyla geçekleştirildi.

“Ekonomik değeri çok yüksek ama ekimi az düzeye inmiş”
Safranbolu´ya bağlı Yukarı Çiftlik köyünde İsmail Yılmaz´ın hasat yaptığı 12 dönümlük safran tarlasında yapılan törende konuşan Vali Aktaş, safranın ekonomik değerinin çok yüksek olduğunu belirterek, “Safranbolu ilçemize ismini veren çok önemli bir bitki. Ama yıllar içerisinde ekimi çok az seviyelere düşmüş maalesef. İsmini aldığınız bir bitkinin en fazla Safranbolu´da yetiştirilmesi lazım. Son yıllarda ilgili kamu birimlerinin de desteğiyle safran ekimini teşvik ediyoruz. İşte bunun örnek uygulamalarından birini yapan İsmail beyi yürekten tebrik ediyoruz. Diğer çiftçilerimizin de İsmail beyi örnek alarak safranı ekmeye davet ediyoruz. Bizler kendilerine her türlü desteği vermeye hazırız” dedi.
Çiftçi İsmail Yılmaz ise, safran hasadının kar yağışına kadar devam edeceğini, 12 dönümlük tarlasından bu yıl 6 kilogram ürün elde etmeyi planladığını söyledi.


Cuma 19.9 ° / 11.2 °
Cumartesi 23.4 ° / 4.6 °
Pazar 26.5 ° / 11.5 °