Gazozda Şok Gelişme

10 farklı gazozda yapılan incelemede litre başına 1,56 ile 0,20 gram arasında değişen oranlarda alkol tespit edilirken, 'Bağlar Gazozu'nda alkole rastlanmadı.

SAĞLIK 10.07.2014 17:51:15 0
Gazozda Şok Gelişme

Meşrubat tüketiminin arttığı Ramazan`da şok bir gelişme yaşandı. Tüketiciler Birliği, piyasadaki 10 farklı gazoz markasına ait numuneleri TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi`nde inceletti. Analiz sonucunda bütün gazozlarda litre başına 1,56 ile 0,20 gram arasında değişen oranlarda alkol tespit edildi. Safranbolu’da üretilen 'Bağlar gazozu'nda ise yapılan tahliller sonucu alkole rastlanmadı. Yöremizin damaktadı ile en çok tüketilen Bağlar Gazozunun içeriğinde alkol bulunmuyor.
Tüketiciler Birliği Başkanı Avukat Bülent Deniz, gazozların `içindekiler` bölümüne etil alkolün yazılmadığına dikkat çekerek, tüketicilerin yanıltıldığını söyledi.

Deniz, 'Bütün gazozlarda tat ve koku verici esanslar kullanılmaktadır. Bunlar yağcinsinden maddeler olup suda çözülmezler. Etilalkol, bu çözülmeyi sağlamak için kullanılır.Etil alkol ünvazifesinipropylen glycol de görebilir. Ama maliyeti ikiye katladığı için tercih edilmiyor' dedi.
Alkolsüz içecekler tebliğinde, litre başına 5 gram etil alkole izin veriliyor. Kimya Mühendisi Prof. Dr. Mustafa Nutku, alternatifi olmasına rağmen gazoza keyfî olarak alkol konulduğunu söyledi.

Veteriner Gıda Hijyenistleri Derneği Başkanı Can Demir de, durumun büyük üretim teknolojisinden kaynaklandığına işaret etti. Ürünlerin akışkanlığını hızlandırmak için alkol kullanıldığını anlatan Demir, 'Normalde üretim bandında 30 saniyede 2 şişe dolum sağlanırken, alkol sayesinde bu miktar 4 şişeye çıkıyor' ifadesini kullandı.

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi Prof. Dr. M. Saim Yeprem ise, alkolün dinen haram olduğunu ve bir damlasıyla bir şişesi arasında hiçbir fark bulunmadığını kaydetti.

Tüketiciler Birliği Başkanı Avukat Bülent Deniz, alkolsüz içeceklerin içeriğini düzenleyen bir tebliğde `litrede 5 grama' kadar etil alkole izin verilmesini anlayamadıklarını belireterek, bunun üzerine yaklaşık 7-8 ay önce bir çalışma başlattıklarını kaydetti. Tarım Bakanlığı ve Sanayi veTicaret Bakanlığı tarafından öncelikle TSE`nin gazozlarla ilgili 4080 nolu standardının değiştirilerek gazlı içeceklerde alkol kullanılmasına imkan tanıyan maddenin kaldırılması gerektiğine dikkat çeken Deniz, 'Bunun yerine gazlı içeceklerde alkol kullanılmasını yasaklayan düzenleme getirilmeli' dedi.
Gazlı içecek firmalarına da çağrı yapan Bülent Deniz,  içeriğin etikette eksiksiz yeralması için düzenlemeleri yeniden yapmaları gerektiğini söyleyrek, 'Tüketicileri uyarıyoruz. İçtiğiniz gazozlarda alkol var.'
Kimya Mühendisi Prof. Dr. Mustafa Nutku, gazozlarda etil alkol bulunduğunu, meyvelerdeki alkol ünisebundan farklı olduğunu kaydetti. Veteriner GıdaHijyenistleri Derneği Başkanı Can Demir,  ürünlerin akışkanlığını hızlandırmak için alkol kullanıldığını aktardı.

Gıda Güvenliği Derneği Başkanı Samim Saner de, üreticinin istese de etiketin üzerinde Tarım Bakanlığı`nın iznini almadan alkol ibaresini yazamayacağını söyledi.


Salı 19.6 ° / 5.8 °
Çarşamba 18.9 ° / 5.6 °
Perşembe 13.9 ° / 3.5 °