'Geleceğin Mesleği Tıp Mühendisliği'

Karabük Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Tıp Mühendisliği Bölümü tarafından Tıp Mühendisliğini yakından tanımak ve öğrencileri sektör hakkında bilgilendirmek için Prof. Dr. Bektaş Açıkgöz Konferans Salonu’nda “Geleceğin Mesle

EĞİTİM 15.04.2014 20:34:52 0

Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihazlar Kurumu Daire Başkanı Doç. Dr. Osman Arıkan Nacar ve Eryiğit Tıbbi Cihazlar Üretim A.Ş. Ar-Ge Müdürü Feridun İlhan Şartlıoğlu’nun katılımlarıyla gerçekleştirilen panele; Rektör Prof. Dr. Burhanettin Uysal, dekanlar, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı. Panelin açılış konuşmasını yapan Mühendislik Fakültesi Tıp Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Orhan Şen, “Türkiye’de ilk defa Tıp Mühendisliği Bölümü Sayın Rektörümüz Prof. Dr. Burhanettin Uysal’ın vizyonu sayesinde kurulmuştur. Karabük Üniversitesi için ilklerin üniversitesi deniyor. Neden ilklerin üniversitesi? Karabük Üniversitesi sıradanlığı tekrarlayan değil, ilkleri araştırıp vizyon sahibi ekiple beraber üniversitenin bünyesinde kurup, ülkenin ve insanlığın hizmetine sunuyor. Bu başarıların hiç biri tesadüf değildir. Hiçbir zaman isimler ve logolarla uğraşmayın. İçinin doluluğuyla, içinin vizyon sahibi olup olmadığıyla uğraşmaya bakın. Hiçbir şey hayatta kolay elde edilmiyor. Zorluklarla elde ediliyor. O zorluklara doğru emin adımlarla ilerlerken doğru yerde miyim değil miyim onu sormak gerekiyor” dedi.

Dünyada Tıp Mühendisliği Yaklaşımı” konulu sunumlarını yapan Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihazlar Kurumu Daire Başkanı Doç. Dr. Osman Arıkan Nacar, “Karabük Üniversitesi’nin yapmış olduğu çalışmaları takip eden birisi olarak Sayın Rektörümüze ve ekibine teşekkür ediyorum. Bugün burada, ileride Tıp Mühendisliğinden mezun olacak arkadaşlarımıza bir kariyer planlaması olarak Kurumumuzu mutlaka düşünmeleri için kurumumuz ne yapıyor bunu kısaca göstereceğim. Ben şimdiden sizlerin yerini ayarladığımızı bilmenizi istiyorum” diye konuştu.

Nacar, Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihazlar Kurumu’nun tarihçesi ve kuruluşu, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kampüs Projesi ve Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nun görev ve yetkileri hakkında kısa bir bilgi vererek sunumlarına başladı. Nacar, “Tıp Mühendisleri tıbbi cihazların üretiminden ve bakımından sorumlu olacak kişilerdir. Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihazlar Kurumu olarak üzerinde çalıştığımız yönetmelikler var. Bu yönetmelik içerisinde Tıp Mühendisliği mezunları, mezun olduğunuz zaman iş, kariyer planlamasına koyduğumuz tıbbi cihazların test, kontrol, kalibrasyonları hakkında yönetmeliğimiz gelecek ay çıkacak. Biz burada mesul bir müdür tayin ediyoruz. Bu mesul müdür, Elektrik Mühendisi, Biyomedikal Mühendisi ve Tıp Mühendisidir. Yine Tıbbi Cihaz Satış Yerleri hakkında yönetmeliğimiz çıkıyor. Şuana kadar ilacın eczanede, eczacı tarafından satıldığını ve başka bir yerde satılamayacağını kabul ediyoruz. Ama tıbbi cihazların her yerde satılabileceğini herhangi bir özelleşmiş bir alan olmadığını ve bizde kurum olarak tıbbi cihazın eczanesini ve eczacısını tayin ettik. Bu eczacı arasında Tıp Mühendisliği de yerini aldı” diye ifade etti.

Üniversite Sanayi İşbirliği ve Tıp Mühendisliği’nin Sanayideki Yeri” konulu sunumlarını yapan Eryiğit Tıbbi Cihazlar Üretim A.Ş. Ar-Ge Müdürü Feridun İlhan Şartlıoğlu, “Burada Geleceğin Parlayan Mesleği olan Tıp Mühendislerini Türkiye’de ilk defa yetiştirmeye başlayan Karabük Üniversitesi’nde olmak beni çok gururlandırdı. 30 yıla aşkın bir süredir biyomedikal konusunda tamamen bir gönül seferberliği içerisinde icraatlar yapmaktayız. Bugüne kadar Türkiye’nin pek çok yerinde görev yaptım. Bugün Karabük Üniversitesi’ne geldiğimde, Sayın Rektörümüz başta olmak üzere tüm eğitmenlerimiz ve kurucularımızın sunmuş oldukları vizyon, misyon, kalite politikası ve hedefler doğrultusunda yapmış oldukları çalışmalardan inanın büyük gurur duydum. Karabük Üniversitesi gerçekten geleceğe dönük bazı atılımların icra edilebilmesi için üniversite ve sanayi işbirliği adı altında kayda değer ciddi faaliyetlerin yapılması gerektiği aşikârdır. Özellikle Karabük Üniversitesi olarak, Üniversite- Sanayi işbirliği adı altında Sayın Rektörümüz Prof. Dr. Burhanettin Uysal, Sayın Mühendislik Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Refik Polat ve Tıp Mühendisliği Bölüm Başkanımız Sayın Prof. Dr. Orhan Şen’e tekrar tekrar teşekkürlerimi ve şükranlarımı sunuyorum” dedi.

Panelde son olarak Mühendislik Fakültesi Tıp Mühendisliği Bölüm Başkan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Özden İşbilir ‘Dünyada Tıp Mühendisliği Eğitimi’ hakkında katılımcıları bilgilendirirken sunumların; Tıp Mühendisliğinin Tanımı, Neden Tıp Mühendisliği, Dünyada Hangi Üniversitelerde Tıp Mühendisliği Bölümü Var, İngiltere, Almayan ve Avusturya’daki Üniversitelerde bulunan Tıp Mühendisliği Bölümünde Hangi Dersler Verilmektedir ve Nasıl Bir Yapıları Vardır bu konular hakkında bilgiler verdi.

Panelistlerin katılımcıların sorularını cevaplandırmasının ardından Rektör Prof. Dr. Burhanettin Uysal günün anısına Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihazlar Kurumu Daire Başkanı Doç. Dr. Osman Arıkan Nacar ve Eryiğit Tıbbi Cihazlar Üretim A.Ş. Ar-Ge Müdürü Feridun İlhan Şartlıoğlu’na hediyelerini takdim ederek, “Değerli misafirlerimize zaman ayırarak Üniversitemize kadar gelip değerli bilgilerini bizlerle paylaştıkları için şükranlarımı arz ediyorum. Emin olun doğru yoldayız. Değerli misafirlerimiz de bugün bizlere yapmış oldukları sunumlarında bizlerin doğru yolda olduğunu anlattılar. Diğer üniversitelerde bizleri takip etmeye başladılar. Sağlık sektöründe oldukça önemli bir üniversite olan Acı Badem Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’ni kurarak Tıp Mühendisliği Bölümü’nü açtı. Bizi takip ediyorlar, sizi takip ediyorlar. Hepinize başarılar diliyorum” dedi.


Cumartesi 13.6 ° / 2.1 °
Pazar 16.2 ° / 1.7 °
Pazartesi 18.4 ° / -1.1 °