Göstermelik Denetim

Safranbolu Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekipleri, Özel Halk Otobüslerini denetledi, ancak aylar öncesinden yapılan ihaleye rağmen süresi dolan araçların yenilenmemesi ve otobüslerin standartlara uygun hale getirilmemesi tepki çekti.

GÜNCEL 5.11.2013 15:33:25 0
Göstermelik Denetim

  Safranbolu Belediye Başkanı Dr. Necdet Aksoy, Özel Halk Otobüslerinin ihalesinin yapılmadan önce yaptığı açıklamada, ihale sonrası beklenmeksizin otobüslerin değiştirileceğini ve son model otobüslerin kullanacağını açıklamıştı. Ancak ihalenin üzerinden aylar geçmesine rağmen hiçbir otobüs yenilenmezken, otobüslerin hiç biri de standartlara uygun hale getirilmedi. Vatandaşlar halk otobüslerinin güzergahından şikayet ederken, halk otobüsü şoförleri ve kasa başında duran elemanların çok kaba olduğunu ve sürekli vatandaşları tersleyip tartıştıklarını söyledi. Vatandaşlar, otobüslerin de çok pis oludunu, hiç birinin standartlara da uygun olmadığını belirterek, otobüslerin yenilenmesini istedi.

 

  Kamera Sistemi Neden Yok?

  Özel Halk Otobüslerinin ihalenin üzerinden aylar geçmemesine rağmen değiştirilmemesi tepki çekerken, ömrü dolmuş otobüslerin bir an önce değiştirilmesi bekleniyor. Otobüslerin çok eski olması nedeniyle vatandaşlar mal güvenliği, asayiş olaylarına karşı da birçok ilde artık kamera sistemi kullanılırken, Safranbolu Özel Halk Otobüslerinde bu güvenliğin kullanılmaması da tepkiye neden oldu. Vatandaşlar, bazen şoförlerin yolcularla bazen de başka sürücülerle kavga ettiğini belirterek, şoförlerin ve otobüslerin 24 saat bu tür olaylara ve hatta hırsızlık olaylarına karşı kamera sistemiyle izlenmesini istediler.

 

  Engelliler Düşünülmüyor

  Artık Türkiye’nin birçok ilinde son model otobüsler kullanılırken, Dünya Miras Listesi’nde olan Safranbolu’nun döküntü otobüsler kullanması da tepkiler neden oluyor. Düşük standarttaki halk otobüslerinde engelliler de hiç düşünülmüyor. Yeni yasalara göre halk otobüslerinde engelliler için engelli rampası olması gerekiyor. Tarihi Safranbolu’da engellilerin düşünülmemesi hayretle karşılanırken, engellilerin bir kişinin yardımı olmadan otobüslere binmesi mümkün değil.

 

  Neyi Bekliyorsunuz?

  Özel Halk Otobüsü İhalesinin üzerinden aylar geçmesine ve Belediye Başkanı Dr. Necdet Aksoy’un, “İhaleden sonra yeni araçlarla hizmet vereceğiz” açıklamasına rağmen otobüslerin yenilenmemesi tepki çekiyor. Vatandaşlar, “Otobüslerin durumu içler acısı. Şoförler insanlara kötü davranıyor. Kimi zaman yolcularla ve diğer sürücülerle kavga ettikleri bile oluyor. Kimse bunlara bir şey demiyor. Doğru düzgün denetlenmiyor. Otobüsler eski, Belediye Başkanı bunların değiştirileceğini söylemişti, ancak ihale yapılalı aylar oldu ama hiçbir yenileme söz konusu değil” diyerek tepki gösterdiler.  

  Yaşanan bu kadar olaya ve tepkiye rağmen Safranbolu Belediyesi kendi personeli ile haber yaparak, Zabıta ekiplerinin otobüslerini denetlediğini hiçbir sıkıntı yaşanmadığını açıklaması da hayretle takip ediliyor. Belediye Basın Bürosu tarafından yapılan haber de hatta vatandaşların denetimlerden memnun olduğu da belirtilmesi hayretle karşılandı. Belediye Basın Bürosu tarafından yapılan haber şu şekilde:

  “Zabıta Müdürlüğü ekipleri tarafından sabah 06.30’da Eski Çarşıda garajda bulunan ve seyir halindeki bazı otobüsler denetlendi. Gıda ürünlerinin yanı sıra vatandaşın kullandığı toplu taşıma araçlarını da denetleyen Zabıta Müdürlüğü, yapılan denetimde özel halk otobüs şoförleri ve muavinlerin kıyafetleri, otobüslerin iç ve dış temizliği hat ve güzergâh ihlali yapılıp yapılmadığına yönelik denetim yapıldıktan sonra özel halk otobüsü şoförlerine yolculara yönelik tutumları hakkında bilgiler vererek uyarılarda bulundu. Toplu taşıma araçlarında istenilen düzeyi yakalamayı hedeflemek için çalışan Safranbolu Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekipleri, denetim çalışmalarına devam ediyor. Uyarıları dikkate almayanlar ise yazılı ve sözlü olarak uyarıldı. Bazı yolcular belediyenin bu uygulamasından memnun kaldıklarını dile getirirken, Belediye Başkanı Dr. Necdet Aksoy, vatandaşların toplu taşıma ile ilgili şikâyetlerini ve isteklerini 24 saat Zabıta Müdürlüğüne ya da Beyaz Masaya iletebileceklerini kaydederek, “Göreve geldiğimizin ilk gününden itibaren vatandaş öncelikli hizmet anlayışımızla Safranbolu’muzu daha da güzel ve yaşanılır hale getirmenin çabası içerisindeyiz” dedi. Safranbolu Belediyesi Zabıta Müdürlüğü yetkililerinden denetimlerin ara vermeden devam edeceği bildirildi.”

 

  Hangi Düzey Yakalanacak?

  Safranbolu Belediyesi tarafından yapılan haberde istenilen düzeyin yakalanması hedeflendiği belirtilmesi, “Standardı düşük araçlarla hangi düzey yakalanmaya çalışılıyor? Standardı düşük araçlarla nasıl iyi hizmet verilir? Türkiye’nin birçok ilinde son model ve son sistem güvenlik sistemi araçlarla hizmet verilirken, Dünya Miras Listesi’nde olan Safranbolu’nun eski araçlarla hizmet vermesine nasıl göz yumuluyor? İstenilen düzey standardı yüksek araçlarla yakalanmaz mı? İhaleden önce değiştirileceği söylenen otobüslerin ne zaman değiştirileceği kamuoyuna neden açıklanmıyor?” sorularını akla getiriyor.

 

  Zarar Ettikleri İhaleyi Tekrar Aldılar

  Öte yandan Safranbolu Minibüsçüler Kooperatifi Başkanı Erol Sarıvaz, ihale öncesi yaptığı açıklamada, 109 araçları olduğunu, bunları sadece 9’nun halk otobüsü olduğunu söylemişti. Sarıvaz, bütün araçları kontrol ya da denetleme şansları olmadığını da söyleyerek, hoş görü istemişti. Birol Sarıvaz’ın bu açıklamaları da vatandaşlar tarafından tepki çekerken, vatandaşlar, birçok ilde otobüslerin kamera sistemi ile takip ve denetlendiğini söyleyerek tepki gösterdiler.

  Kooperatif Başkanı Sarıvaz ayrıca, halk otobüslerinden zarar ettiklerini belirterek, buna karşı iyi hizmet verdiklerini de açıklamıştı. Ancak son yapılan ihalede zarar ettiklerini açıklamalarına karşı ihaleyi tekrar Safranbolu Minibüsçüler Kooperatifi’nin alması da, “Bir firma veya şirket zarar ettiğini açıkladığı bir işin ihalesini neden tekrar alır? Anlamak mümkün değil. Zarar edilen bir iş ve standardı düşük araçlarla nasıl olurda birçok ilden daha iyi hizmet verildiği düşünülür? Zarar ediyorlarsa, yeni araç alacak durumları yoksa bu işi bıraksınlar” diyerek tepki gösterildi. 


Cumartesi 26.2 ° / 5.5 °
Pazar 19 ° / 6.7 °
Pazartesi 20.1 ° / 10.6 °