GRİP SALGINI DEVAM EDİYOR

Özel Medikar Hastanesi Çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı Dr. Ramazan Öztürk grip salgının devam ettiğini dikkat edilmesi gerekenler konusunda çeşitli bilgiler verdi.

SAĞLIK 24.01.2017 19:39:55 0
GRİP SALGINI DEVAM EDİYOR

 

Çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı Dr. Ramazan Öztürk” Grip, Influenza adı verilen bir virüs tarafından oluşturulan, ani olarak 39°C üzerinde ateş, şiddetli kas ve eklem ağrıları, halsizlik, bitkinlik, titreme, baş ağrısı ve kuru öksürük gibibelirtilerle başlayan bir enfeksiyon hastalığıdır.

  • Gripte dikkat edilecek hususlar;
  1. Grip,bulaşıcı bir hastalık olduğu için grip olan bir kimse bu hastalığı başkalarına bulaştırmamak ve hastalığın daha hızlı geçmesi için evinde birkaç gün dinlenmelidir. Zorunlu olmadıkça toplu yerlerde bulunmamalı ve toplu taşıma araçlarına binmemelidir. Grip mikrobu en çok solunum soluyla geçebileceği gibi hasta kişinin salgılarıyla kirlenmiş olan eşyalarından da geçebilir. Hasta kişinin eşyalarını kullanmaktan kaçınmalıdır. Özellikle yaşlı kimseler, bebekler ve kronik hastalığı olanlar gripten en çabuk etkilenen kişilerdir.
  2. Bağışıklık Sisteminizi Kuvvetlendirin: Sebze ve meyveler, süt ve süt ürünleri, yumurta ve balık yeteri miktarda yenmelidir. Bol miktarda sıcak bitki çayları tüketin. Bunlara örnek vermek gerekirse; zencefil, ıhlamur, ada çayı, limon çayını sayabiliriz.
  3. Egzersiz: immun sistemi desteklemesi, vücut sıcaklığını arttırarak, mikropların çoğalmasını engellemesi ve terleme ile vücutta bulunan toksinlerin atılmasını sağlar.
  4. D vitamini: D vitamini vücudun bağışıklığı sistemi için gerekli olan bir vitamindir. Süt, peynir, yoğurt, balık ve mantar başlıca D vitamini taşıyan besinlerdir.
  5. C Vitamini: sağlam bir kollagen yapısı için gerekli vitamindir, böylece virusun daha derin dokulara geçişi zor olacaktır, grip olmadan önce sebze ve meyvelerden c vitamini ihtiyacını karşılamak daha mantılıdır.
  6. Stres: Stresi hayatımızdan çıkartamayız ama onu kontrol altına alırsak bağışıklık sistemimizi de korumuş oluruz. Stres bağışıklık sistemini zayıflatır.
  7. Sigara; immün sistemi zayıflatması, havayollarında bol balgam oluşturması, oluşan balgamın atılmasını sağlayan silyer aktiviteyi bozması nedeniyle mikroorganizmalar için iyi bir kültür ortamı hazırlar.
  8. Antibiyotik: gribe virüsler neden olduğu için antibiyotikler işe yaramamaktadır. Bazı salgın durumlarında doktor kontrolünde virusun vücuda yayılmasını engelleyen antiviral ajanlar kullanılabilmektedir.dedi.

Pazartesi 20.1 ° / 10.6 °
Salı 19.6 ° / 5.8 °
Çarşamba 18.9 ° / 5.6 °