Haddehaneler Taşınacak Mı?

Karabük Özel Haddeciler Derneği Başkanı Nazım Çapraz, şehrin içinde yer alan haddehanelerin Organize Sanayi Bölgesi’nin (OSB) gitmesinin ancak yılları beklenen Filyos Liman projesinin hayata geçmesi ile gerçekleşeceğini söyledi.

GÜNCEL 12.09.2013 19:53:22 0
Haddehaneler Taşınacak Mı?

Çapraz, Karabük’teki haddehanelerin şehir içinde kalkmasının uzun yıllardır konuşulduğunu, özellikle şehir içinde dağınık bir vaziyette olan bu tesislerin hem hava hem ses hem de çevre kirliği ile ilgili sorumlu olduğunu belirtti.
Şehir içindeki haddehanelerin yıllar önce plansız projesiz yapıldığını anlatan Nazım Çapraz, “ Bu şehir demir çeliğin temeli atılması sonra işçi akını ile başlayan plansız ve projesiz nasıl kurulduysa bu tesislerde aynı şekilde kurulmuş. Şehrin nüfusunun artmasına ekonomik kalkınmasına sebep olmuş ama düzensiz projesiz plansız oluşu nedeniyle şehirde handikap şekline gelmiştir. Kolay kalkması mümkün değil. Bu tesisler şehirden kalkarsa OSB’de randımanlı çalışacağını düşünmüyorum. Bu konulara dört dörtlük değinen de yok. Hem Türkiye’nin hem bölgenin hem de Karabük’ün çok büyük sorunu var. Geçtiğimiz seçimlerde Başbakan enteresan ve çok mantıklı bir öneride bulunarak 2023 projelerini anlatmıştı. O projelerinden biride 2023 yılında Türkiye 500 miyar dolar ihracat yapması lazım dedi. Doğru bir şey ama bunun yapılması için alt yapının olması lazım. Bu alt yapıda tren yolları ve karayollarının geliştirmesi lazım. Özellikle limanlarının olması lazım ve geliştirilmesi lazım. Bunlar çözülmediği zaman bu alt yapıların olmadığı zaman 500 milyar dolar hedefine ulaşılamaz. Bölgemizi yakından ilgilendiren Filyos liman projemiz var. Filyos limanı biran evvel yapılırsa, Düzce, Bolu, Sakarya, Çankırı, Kastamonu,Çorum Ankara, Zonguldak, Bartın ve Karabük otomatikman kurtarırsın ve sanayiyi bu tarafa kaydırırsın. Şimdi Karabük’te yıllar önce yapılmış ve şehrin içinde kalan haddehaneleri kaldırdınız, OSB’ye gönderdiniz ve oradan da yer verdiniz diyelim. Bu tesisleri sökecek oraya parası ile kuracaksınız. Hali hazırda çalışanlar belki biraz daha büyük haddehane kuracak. Bunlar kimlen ve nasıl rekabet edecek. İstanbul, Samsun, İzmir, İskenderun gibi liman şehirleri ile nasıl rekabet edebilir. İhracatta ve iç piyasada rekabet edemezse bu insanlar haddehaneyi nasıl çalıştıracak. ÇELSANTAŞ, YOLBULAN ve GÜLEÇ KARDEMİR yönetiminde olduklarından ve orayı kalkındırdıklarından arkalarında demir çelik var. Bunlar bile Karabük’te çalışmaya zorlanırken, diğer haddehaneler neden şehirden söküp OSB’ye tesis kursun. Bu tesisi söküp kuracaksa rekabet şansı varsa ve kazanacaksa Karabük’ü terk edip liman şehrine kurar. Karabük’teki bu tesislerin illa kalkması lazım da bir teşvik uygulanması lazım. Filyos Limanı kurulmaya başlanır ve temel atılırsa bu tesisler o zaman yavaş yavaş OSB’ye gitmeye başlar. Madem Filyos limanı yapılacak diyoruz mutlaka burada OSB’nin buradaki hali hazırdaki yerini genişletmekten ziyade Eskipazar tarafına kayıp serbest bölge ile OSB’yi oraya yapmakta fayda var. Karabük hala vilayete adapta olamadı ve ilçe düzeyinde devam ediyor. İlçe düzeyinde adapta olsa, Eskipazar, Eflani, Yenice, Safranbolu ve Ovacık’ı kendi ilçesi kabul edebilir ve kabul etmiş olsa hiç çatlak ses çıkmaz bu şehirde. Oraya serbest bölge yapalım dediklerinde herkes hem fikir olur. Hem fikir olamamalarının nedeni bu ilçelerin vilayeti olduğunun farkında olunmayan bir Karabük’te yaşıyoruz. Karabük çok büyük sıkıntı var, yönetici sıkıntısı var” dedi.
Karabük kazara 45 sene sonra bir belediye başkanı bulduğunu da anlatan Çapraz, “ Belediye hizmetlerinden dolayı halk ve şehir nefes aldı. Buna her türlü yatırımlarda destek verilmesi lazım, köstek olunmaması lazım. Şehir bürokrasisi, yöneticisi, idarecisiyle ve sanayicisi ile hem fikir olup birleşmesi lazım. Herkes bir tarafa çekmemesi lazım. Bu şehrin kurtulması sanayileşmesi, ekonomisinin gelişmesi ve daha da büyümesi için birlik ve beraberliğin olmazı lazım. Bunun giderek Karabük’te koptuğunu görüyorum. Kısır çekişmeler, iktidar muhalefet kavgasının bir kör düğüme dönüştüğünü bir kent görüyoruz “ açıklamasında bulundu.


Cumartesi 13.6 ° / 2.1 °
Pazar 16.2 ° / 1.7 °
Pazartesi 18.4 ° / -1.1 °