İşte ülke isimleri ve anlamları

Dünyadaki ülkelerin üçte biri, o ülkeyi kuran ırk, kavim, millet ismine göre isimlendirilmiş. Türkiye (Latince-Arapça) Türk güç demek, Türkiye güçlüler ülkesi anlamına geliyor.

GÜNCEL 11.12.2019 10:51:27 0
İşte ülke isimleri ve anlamları

 

Dünyadaki ülkelerin üçte biri, o ülkeyi kuran ırk, kavim, millet ismine göre isimlendirilmiş. 

İtalya´yı ise kendilerine Vitali diyen bir kavim kurmuş. Bulgaristan ismi, eski Türkçede de kullanılan ve ‘karışık´ anlamına gelen ‘Bulga´ kelimesinden geliyor. Bu isim Türk ve Slav ırklarının karışımından dolayı verilmiş. Tayland, adını kendilerine Thai yani ‘özgür insan´ diyen kavimden alıyor.

Bahreyn ‘çift deniz´ anlamına geliyor, ülkeye haritada baktığınızda iki denizin arasında bulunuyor. İspanya ismi ise ‘tavşan diyarı´ anlamına geliyor. Bu ismi ülkeye Kartacalılar vermiş ve onlardan sonra ülkeye hâkim olan Romalılar da devam ettirmiş.

 

Trinidad ve Tobago´yu da denizci Kristof Kolomb isimlendirmiş. Trinidad ‘üç tepe´, Tobago ise ‘tütün´ anlamına geliyor.

25 ülkenin ismi o memleketin nerede bulunduğunu belirtiyor. Mesela Çinlilerin kendi ülkelerine verdiği isim olan Zhongguó ‘Orta Krallık´ manasına geliyor. Japonların kendilerine verdikleri isim olan Nippon ise ‘doğan güneş ülkesi´ anlamında, Japonya bayrağındaki kırmızı yuvarlak da güneşi simgeliyor.

25 ülkenin ismi de o ülke için önemli bir kişinin adından geliyor. Mesela Mısır ismi Nuh Peygamber´in torunlarından olan Misraim´den geliyor, ülkenin Arapça ismi de Misr.  Bolivya´nın adı Güney Amerika´daki İspanyol karşıtı devrimin önemli isimlerinden olan Simon Bolivar´dan geliyor. Kolombiya ise ismini Amerika kıtasını keşfettiği öne sürülen Kristof Kolomb´dan almış. Amerika kıtası da Amerigo Vespucci´nin keşfinden sonra isimlendirilmiş.


Cumartesi 24.6 ° / 2.1 °
Pazar 21.1 ° / 0.2 °
Pazartesi 22.3 ° / 3 °