Kahveci, Yeni Teşvik Paketini Değerlendirdi

Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Karabük Mileltvekili Osman Kahveci, yeni teşvik paketinde, Karabük'ün 3. Bölgede yer alması ile ilgili eleştirilere cevap verdi.

GÜNCEL 5.05.2012 16:48:13 0
Kahveci, Yeni Teşvik Paketini Değerlendirdi

Milletvekili Osman Kahveci, Karabük Ziraat Odası Başkanlığını ziyareti sırasında gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevaplandırdı.
Kahveci, Karabük’ün teşvik’te 3. bölgede yer alması ile ilgili eleştirilere cevap verdi. Teşvikte 3. bölgede yer almasının kentin gelişmişliğini gösterdiğini ifade eden Kahveci, “Eğer Karabük 4. yada 5. bölgelerde yer alsaydı o zaman da niye gelişmemiş illerle aynı katagoride yer aldık diye sorgulanırdı. Bu sefer 10 yıldır iktidar partisi olarak siz ne yaptınız diye bize sorardınız. Yani mektubu tersten okurdunuz. Biz mektubu böyle okumuyoruz. Doğru pencereden bakıyoruz” dedi. Yeni Teşvik paketinden Karabük’ün hiçbir şekilde zarar görmeyeceğini ve paketin siyaset gözetilmeksizin, ayrım yapılmadan tarafsız olarak hazırlandığını anlatan Milletvekili Kahveci şunları söyledi:
“Yeni teşvik paketi açıklandı. Türkiye yeni teşvik sisteminde 6 bölgeye ayrıldı. 16 kriter üzerinden bölgeler oluşturuldu. Bunlar arasında milli gelirden alınan pay, nüfus yoğunluğu, eğitim, sağlık ve diğer kriterler etken oldu. Teşvikte bazı alanlar var. Eğer bunlar OSB’lerde olursa, 4 veya 5 bölgedeki teşvikleri alıyor. Bazı Turizm bölgeleri de öncelikli kapsama alındı. Stratejik yatırımlar yine nerede yapılırsa yapılsın, 5 bölgedeki teşvikleri alacak. Karabük’ün 3. Bölgede yer alması alt yapı, işsizlik, Milli gelirden aldığı paydan iyi durumda olduğunu gösteriyor. Bu açıdan, bu ayrıntı çok önemli. Demek ki Karabük gelişmiş bir il. Türkiye’de orta ölçekli şehirler arasında. Bu yüzden Karabük 3. bölgede diye üzülmeye gerek yok. Takdir edilecek bir durum. Bu Karabük’ün hızlı bir şekilde basamak atladığını gösterir. Demek ki artık Karabük birçok sorun çözülmüş. Karabük keşke 4. ve 5 bölgede olsaydı bazı yatırımlar gelseydi demek negatif bir yaklaşım olabilir. Bizim hedefimiz 4., 5. yada 6. bölgedeki illerle aynı kategoride olmak değil. Biz Karabük’ü her şeyini tamamlamış, gelişmiş iller arasında yani 1. ve 2. derecede görmek istiyoruz. Hedefimiz birinci bölgede yer almak. Neden gelişmemiş iller kategorisine girelim ki.”
Yeni teşvik paketinin siyaset gözetilmeksizin tarafsız olarak hazırlandığını da anımsatan Osman Kahveci, Karabük’ün 3. bölgede olmasının kötü bir sonuç getirmeyeceğini, genel ve stratejik yatırımlarda yine 5 ve 6 bölgedeki yatırımlardan alacağını, bu yönüyle yeni teşvik paketinin dengeleri sağlayan bir paket olduğunu ifade etti.
Bir an önce Organize Sanayi bölgesindeki büyütme çalışmalarının hızlandırılmasını ve sonuçlandırılması gerektiğini de savunan Kahveci, Karabük’teki en büyük sorunun yer konusu olduğunu söyledi
HADDELERE TAŞINMA TEŞVİKİ
Şehir içindeki haddelerin şehir dışına taşınması için teşvik istendiğini, konunun KTSO ve haddeciler tarafından kendisine iletildiğini da belirten Kahveci, konuyu Teşvik Uygulamaları Genel Müdürü ile görüştüğünü, ilgili Bakanlıklara konunun iletildiğini, konunun üzerinde hassasiyetle durduklarını söyledi.
Karabük’te kent içinde yer alan haddehanelerin şehir içinde olmasından kimsenin memnun olmadığını da dile getiren Kahveci, “ şehit içindeki haddehaneler kapasite artışı yapamıyorlar. Onlarda taşınmak istiyor. Bunun içinde taşınma teşviki talepleri var. Ben ilgili bakanlıklara ilettim. Ticaret ve Sanayi Odası da konuyu yazılı olarak iletmiş. Bazı illerde böyle bir uygulama yapılmış. Deri Sanayicilerine şehir dışına çıkmaları için teşvik verilmiş. Haddelerin şehir dışına çıkması ciddi bir maliyet gerektiriyor. Görüşmelerimiz devam ediyor” dedi
Son olarak Filyos liman Projesine de değinen Kahveci “ Filyos liman Projesinin ihaleleri yapılmak üzere, Bu proje bölgeye ciddi hareketlilik getirecek. Bölgenin kaderi değişecek” dedi.


Cuma 18.3 ° / 3 °
Cumartesi 13.6 ° / 2.1 °
Pazar 16.2 ° / 1.7 °