“Karabağ Zaferi İçin Tek Yürek”

Ülkemizin maddi ve manevi desteklerde bulunduğu ve 30 yıllık Ermenistan işgaline son veren Karabağ Zaferi´nin birinci yıldönümü nedeniyle kutlama programı düzenlendi.

GÜNCEL 12.11.2021 13:55:29 0
“Karabağ Zaferi İçin Tek Yürek”
 

Karabük Üniversitesi 15 Temmuz Şehitler Konferans salonunda gerçekleştirilen programa Vali Fuat Gürel ve eşi Özlem Aras Gürel, Azerbaycan Cumhuriyeti Eğitim Müşaviri Doç.Dr. Necibe Nesibova, Karabük Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Refik Polat, Cumhuriyet Başsavcısı Koray Kesgin, İl Emniyet Müdürü Sırrı Tuğ, İl Jandarma Komutanı Garip Gümüş, 125. Jandarma Komando Eğitim Alay Komutanı Hasan Başkök, kurum müdürleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. 
/resimler/2021-11/12/1359391138812.jpg
Saygı duruşu, İstiklal Marşı ve Azerbaycan Cumhuriyeti Milli Marşının okunmasının ardından Kuran-ı Kerim tilaveti gerçekleştirildiği program Karabağ zaferini anlatan kısa görsel videonun gösterilmesinin akabinde açılış konuşmaları ile devam etti. 

“Karabağ bizimdir, Karabağ Azerbaycan´dır.”

Karabük Üniversitesi Azerbaycan Öğrenci Temsilcisi Eşkin İsmailoğlu yaptığı konuşmada; “Uzun zamandır kalbimizde yara olan, hep hasretini çektiğimiz Karabağ´a kavuştuk. Karabağ´da artık şanlı bayrağımız dalgalanıyor.  Azerbaycan askeri büyük bir kahramanlıkla, 44 gün, hiç durmadan, kanının son damlasına kadar savaştı. Biz buralardan bugün galibiyeti kutluyoruz. Bu zorlu savaş sürecinde Türk milletinin bizimle tek yürek olması, uluslararası arenalarda sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´ın bize gösterdiği destek paha biçilmez. Yalnızca savaş döneminde değil, savaştan sonra Karabağ´ın yeniden mimarı ve inşasında da Türkiye Azerbaycan´ın yanında yer almaktadır. Fuzuli uluslararası havalimanının açılışını her iki ülkenin cumhurbaşkanlarının birlikte yapması Türkiye – Azerbaycan kardeşliğinin bir yansıması, tüm dünyaya mesajıdır.  Törende konuşma yapan Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan´ın bu tarihi zafer bütün Türk dünyasının ortak zaferidir sözleri dikkat çekti. Bu tarihi zaferi bize yaşatan kahraman askerlerimiz oldu. Birinci ve ikinci Karabağ savaşında vatan uğrunda canlarından geçen bütün aziz şehitlerimizi rahmetle anıyorum, gazilerimize şifa diliyorum. Sözlerime Cumhurbaşkanı Sayın İlham Aliyev´in sözleriyle son vermek istiyorum. Karabağ bizimdir, Karabağ Azerbaycan´dır.” 

/resimler/2021-11/12/1401014747739.jpg

“Karabük Üniversitesi´nin Kapıları, Azerbaycanlı Öğrencilerimize, Azerbaycan´ın Tüm Halkına Sonuna Kadar Açıktır.”

Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Refik Polat konuşmalarında; “Bu anlamlı günde Karabük Üniversitesi´nde bir arada olmak  üniversitemiz için büyük bir onur oluşturdu. Programımıza geldiğiniz için çok teşekkür ediyorum.  Karabağ zaferini,  Türkiye´nin, bu ülkenin bir toprağı gibi gün gün takip ettik. Karabağ savaşındaki  yapılan mücadeleleri  tek millet söyleminde olduğu gibi bütün ruhumuzda hissettik. İnşallah daha da birlikte olarak bu ilişkilerimiz hep devam edecektir.  Karabük Üniversitesi´nde, 600 civarında Azerbaycanlı öğrencimiz var. Bu bizim için çok büyük bir mutluluk. Biz onlardan razıyız,  inşallah onlar da bizden, üniversitemizden  memnundur.  Bundan sonra da Karabük Üniversitesi kapıları, Azerbaycanlı öğrencilerimize, Azerbaycan´ın tüm halkına sonuna kadar açıktır.  Karabağ mücadelesinde şehit olanlara Allah´tan rahmet diliyorum. Gazilerimize de Allah şifa versin diyorum.” dedi. 

/resimler/2021-11/12/1401292248294.jpg

“Azerbaycan´ın Sevinci Sevincimiz, Kederi Kederimizdir”

Azerbaycan´ın öz ata yurdumuz olduğunu ifade eden Vali Gürel yaptığı konuşmasında “Türkiye bizim için ne ise Azerbaycan´da bizim için O´dur “Tek Millet İki Devlet” söylemi aslında öyle içi boş olan bir laf değil, şükürler olsun ki yakın geçmişte ortaya konulan irade ile ne kadar samimi olunduğunu  ortaya koyan değerli bir ifadedir. 1990´ların başında Üniversite öğrencisi olduğum yıllarda maalesef Azerbaycan´ın Karabağ bölgesinde çok büyük sıkıntılar yaşandığına şahit olduk, Rusya´nın dağılması ve yeni cumhuriyetler kurulması sürecinde Azerbaycan´da Karabağ savaşı nedeniyle  maalesef hergün acı haberlerin geldiği bir döneme denk geldi. Bizlerde o dönemlerde Rusya Büyükelçiliği, Amerikan Büyükelçiliği önünde protestolar yapmaktaydık, elimizden gelen o zamanlar oydu, şükürler olsun ki Azerbaycan´ın 7 bölgesinin ve Karabağ´ın büyük bir kısmının kurtarıldığını ve bugün bu büyük Zaferinin Kutlandığını memnuniyetle ifade edebilirim. Bu aslında büyük bir özlemdi, çünkü hatırlarsınız AGİT-MİNSK grubu sürekli toplanıp sorunu çözmekten ziyade bir statüko ortaya koyduğunu yıllarca takip ettik. Aslında hakkınızı hukukunuzu bir başkasının koruyamadığını özellikle büyük ülkelerin emperyal güçlerin bizler hakkında Türkler hakkında Müslüman Coğrafyası hakkında çokta olumlu düşünceler  içerisinde olmadığını, geçmiş süreç içerisinde çok yakinen takip ettik. Aslında Karabağ´ın başına gelen Saraybosna´da, Bosna Hersek´te, Filistin´de başımıza geldi. Yıllarca gördük hep aleyhimize gelişen süreçler bunlar, hakkımızı hukukumuzu savunduğunu düşündüğümüz devletler statükonun devamı ile Karabağ bölgesine dünyanın çeşitli noktalarından gelecek Ermenilerle bir Ermeni Yurdu haline getirilmesi sürecinin içindeydiler. Kahraman Azerbaycan askerleri ortaya koydukları irade ile Türkiye Cumhuriyetinin ortaya koyduğu destekle bugünleri gördük. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk´ün çok güzel bir veciz sözü var “Azerbaycan´ın Sevinci Sevincimiz, Kederi Kederimizdir”. Bizler aslında yıllardır aynı düşüncede olan Tek Millet İki Devletiz, Azerbaycan ordusunun teknik altyapısının belli bir noktaya gelmiş olması ve Türkiye Cumhuriyetinin vermiş olduğu desteklerle ve kurmay zekanın sayesinde şükürler olsun ki Karabağ Zaferini kazanmış olduk. Kardeşlerimizin bu zaferini yürekten kutluyorum, Karabağ bir Türk yurdudur. 8 Kasım Karabağ Zaferini yürekten kutluyoruz,programın hazırlanmasında emeği geçen bütün arkadaşlarımıza huzurlarınızda teşekkür ediyorum. Bütün şehitlerimize, Karabağ şehitlerimize ve ülkemizdeki tüm şehitlerimizi rahmet ve minnetle yad ediyor, gazilerimize acil şifalar diliyorum. Üniversitemize Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğümüz ve diğer kuruluşlarımıza teşekkür ediyor, sevgi ve saygılarımı sunuyorum” diye konuştu. 
/resimler/2021-11/12/1401544938537.jpg
Medeniyetin beşiği olan Karabağ, birçok Azerbaycanlının vatanı olduğunu belirten Ankara Büyükelçiliği Eğitim Müşaviri Doç. Dr. Necibe Nesibova, “Karabağ Azerbaycan´ın edebiyat beşiğidir ve edebiyat merkezi olarak tanımlanmıştır” ifadelerini kullandı. Ermenistan´ın Karabağ´ı işgal süreci ile ilgili bilgi veren Nesibova, “Sovyetler Birliği dağıldıktan sonra Ermenistan´ın yabancı devletlerin yardımıyla Azerbaycan topraklarının yüzde 20´sini işgal etmiştir. Bu topraklar 30 yıldır işgal altında kalmıştı. İşgal sonucu Azerbaycan binlerce şehit vermiş. Bir milyona yakın Azerbaycanlı öz yurtlarını terk etmek zorunda kalmıştır. Bir yıl önce Eylül ayında Ermeni güçlerinin Azerbaycan sivil yerleşim birimlerine yeniden ateş açması üzerine Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev´in demir yumruk diye nitelendirdiği karşı saldırıya başladı. Söz konusu Azerbaycan, devletin bütünlüğü olduğunda her bir Azerbaycan vatandaşı cumhurbaşkanımızın çağrısına destek verdi. Kendi vatanları için canlarını feda etmeye ne olursa olsun düşman işgali altındaki toprakları kurtarmaya hazır olduklarını bildirdiler. Bu bütün dünyada gerçek birliktelik örneğiydi. Vatan savaşına dönüşen bu operasyonda Azerbaycan ordusu topraklarını kurtararak halkımızın 30 yıllık esaretine son verdi” diye konuştu.

Türkiye´nin savaşın başından sonuna kadar kardeş ülke Azerbaycan´ın yanında olduğunu hatırlatan Nesibova, “Gururla ifade etmek isterim ki tüm savaş boyunca kardeş ülke Türkiye, Azerbaycan´ı açık bir şekilde destekleyerek bunun hem kardeşlikten iki devlet bir millet olmaktan başka hem de uluslararası hukukun yerine getirilmesine yönelik beklentiden kaynaklandığını ifade etti. Azerbaycan´ın yalnız olmadığını bütün dünyaya açık açık ilan etti. Kardeş ülkenin bu desteği tarih boyu unutulmayacak ve geleceğimizin emanetleri olan gençlerimizin hafızasında kazınacaktır” şeklinde konuştu.
/resimler/2021-11/12/1402182595229.jpg

2. Karabağ Savaşı´na gönüllü olarak katıldıktan sonra gazi olan Nihat Yusifi ise, “10 günlük eğitimin ardından aktif olarak savaşta yer aldım. Onlarca kasabanın ve bazı şehirlerin işgalden kurtarılmasına iştirak ettim. Savaş süresi boyunca hepimizin bir hedefi vardı. O da ne pahasına olursa olsun Karabağ faşist Ermeni işgalinden kurtarmaktı. Bu savaşta Azerbaycan askerinin profesyonelliği, cesareti, komutanlarımızın doğru askeri taktikleri büyük rol oynamıştır” ifadelerine yer verdi.
/resimler/2021-11/12/1403112298036.jpg

Karabük Üniversitesi Öğretim Görevlisi Marziye Memedli tarafından “Karabağ´ın Tarihi İşgali ve Kurtuluşu” konulu konferansın ardından Ankara Devlet Türk Halk Müziği Korosu ve Ses Sanatçısı Nahide Saygün Akkal Azerbaycan halk müziği eserlerini seslendirdiği program, Azerbaycan Cumhuriyeti Eğitim Müşaviri Doç.Dr. Necibe Nesibova tarafından Vali Fuat Gürel´e Karabağ Zaferi birinci yıl dönümü anısına plaket sunmasının ardından sona erdi.
/resimler/2021-11/12/1404004206975.jpg
 

Perşembe 23.8 ° / 6.7 °
Cuma 19.9 ° / 11.2 °
Cumartesi 23.4 ° / 4.6 °