KARABÜK´TE KENEVİR EKİLEBİLİR

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, tarafından Kenevir Yetiştiriciliği ve Kontrolü Hakkında Yönetmelik yayımlanarak Karabük dahil olmak üzere 19 ilde ve bu illere ait ilçelerde kenevir üretimine izin verildi.

GÜNCEL 13.10.2016 20:03:13 0
KARABÜK´TE KENEVİR EKİLEBİLİR

 

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, tarafından yayımlanan Kenevir Yetiştiriciliği ve Kontrolü Hakkında Yönetmelik kapsamında kenevire bağlı uyuşturucu madde üretiminin engellenmesinin sağlanması için izinli kenevir yetiştiriciliğine ve izinsiz kenevir yetiştiriciliğine dair yapılacak işlemlere ilişkin  usul ve esasların belirlenmesinin amaçlandığı ifade edilirken kenevir yetiştiriciliği yapılmasına izin verilecek il ve ilçelerin tespitine, yetiştiricilik izinlerinin verilmesine, izinli ve izinsiz kenevir yetiştiriciliğine yönelik uygulanacak işlemler ile gerekli kontrollere ve bu kontrollerde görev alacak personelin niteliklerine yönelik hükümleri kapsadığı belirtiliyor.

İzinli kenevir yetiştiriciliği, Karabük´te olmak üzere Amasya, Antalya, Bartın, Burdur, Çorum, İzmir, Kastamonu, Kayseri, Kütahya, Malatya, Ordu, Rize, Samsun, Sinop, Tokat, Uşak, Yozgat ve Zonguldak illerinde ve bu illerin bütün ilçelerinde yapılabileceği ifade edilen yönetmelikte izin verilen il ve ilçelerin dışında kenevir yetiştiriciliğinin yasak olduğu ifade ediliyor. Ancak, bu yönetmelik çerçevesinde belirlenen hükümlere uymak şartı ile bilimsel araştırma amacıyla ana veya tali bitki olarak kenevir yetiştiriciliğine birinci fıkrada belirlenen bölgeler dışında da Bakanlıkça izin verilebileceği de yönetmelikte ifade ediliyor.

'Kenevir: Lif, tohum, sap ve benzeri amaçlarla yapılan yetiştiricilik yanında, farklı organlarından münhasıran esrar elde edilebilen, mahalli olarak bazı yörelerde kendir, hint keneviri, çedene veya çetene olarak isimlendirilen; cannabis cinsine bağlı bütün tür ve alt türlere ait bitkileri ifade eder.

Kenevir yetiştiriciliği: Her ne maksatla olursa olsun kenevir tohumunun çimlendirilmesinden veya vegetatif aksamın çoğaltılmasından hasada kadar yapılan tüm tarımsal uygulamaları ifade eder.

Lif: Kenevir saplarından elde edilen ve birçok maksatla kullanılan bitkisel materyali ifade eder.

Teknik personel: Bakanlık il veya ilçe müdürlüğünde görevli ziraat mühendisini, bulunmadığı halde ziraat teknisyenini ifade eder.

Tohum: Kenevir yetiştiriciliği sonucunda elde edilen gıda veya yem olarak kullanılabilen bitki organını ifade eder.

Tohumluk: Kenevirin çoğaltımı için kullanılan tohum veya fide gibi üretimde kullanılabilen her türlü vegetatif bitki kısımlarını ifade eder.

Üretim dönemi: Takvim yılında kenevirin ekim tarihi ile hasat tarihi arasındaki  süreyi ifade eder.'

(Oğuzhan DOĞAN)


Cuma 18.3 ° / 3 °
Cumartesi 13.6 ° / 2.1 °
Pazar 16.2 ° / 1.7 °