“KARDEMİR Ar-Ge faaliyetleri 4 temel hedefe odaklanmaktadır”

KARDEMİR tarafından yayınlanan Sürdürülebilirlik Raporunda Ar-Ge ve İnovasyon çalışmalarına da yer verilirken KARDEMİR´in Ar-Ge faaliyetlerinin 4 temel hedefe odaklandığı belirtildi.

GÜNCEL 5.08.2021 22:47:01 0
“KARDEMİR Ar-Ge faaliyetleri 4 temel hedefe odaklanmaktadır”

KARDEMİR tarafından yayınlanan Sürdürülebilirlik Raporunda, Ar-Ge ve İnovasyon ile ilgili olarak, “Ekonomik, sosyal ve çevresel gelişmedeanahtar bir rol oynayan AR-GE ve inovasyon faaliyetleri Kardemir´in de en temel hedeflerinden birini oluşturmaktadır. Özellikle yatırım ve yeniden yapılanma süreçlerinde söz konusu faaliyetler, düzenli ve sistemli biçimde, şirketimizin tüm alt birimlerinde ve uygulamalarında gerçekleştirilmektedir. Karde-mir´de Ar-Ge çalışmaları Genel Müdürlüğe doğrudan bağlı Ar-Ge Merkezi tarafından yerine getirilmektedir. Bunun sonucunda, ilgili çalışmalar üst yönetimin gündeminde devamlı yerini alarak, buradan gelen yönergelerle yürütülmektedir. Bakanlığa bildirimi yapılan Projeler ile iyileştirme ve yeni ürün araştırmaları çerçevesinde gerçekleştirilen çalışmalar Bakanlığa ve üst yönetime aylık, 6 aylık ve yıllık dönemler halinde raporlanmaktadır. Yürüttüğümüz AR-GE çalışmalarının verimliliği, birçok işlemle kontrol ve denetimden geçmektedir. İç kontrol ve bağımsız finansal denetimin yanı sıra, en detaylı denetim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yapılmaktadır. AR-GE merkezi tarafından bildirilen Projeler, Bakanlık´ın belirlediği üniversitelerde görev yapan akademisyenler vasıtasıyla denetlenmektedir. Söz konusu denetimlerde teknik yeterlilik, mali yönetim, proje aşamaları incelenmektedir.” denildi.

Karabük Demir ve Çelik Fabrikalarında A.Ş. (KARDEMİR) 2020 yılı içerisinde 6.6 milyon TL Ar-Ge harcaması yaptı. Kardemir´in 2 patent başvurusu ve 4 tescilli patenti bulunuyor.
KARDEMİR´in otomotiv, savunma, demiryolu sektörleri başta olmak üzere, stratejik, katma değeri yüksek küresel standartlara sahip ve ileri teknoloji gerektiren yüksek nitelikli ürünler geliştirilmesi, ithal ikamesi ürünler geliştirilmesi, proses sorunlarına inovatif çözümler üretmek, verimli, iklim dostu ve çevresel etkisi düşük üretim süreçleri ve ürünler geliştirilmesi olmak üzere Ar-Ge faaliyetleri 4 temel hedefe odaklandığı ifade edildi.


“91 yeni ürün geliştirmiştir”

Yayınlanan raporda Kardemir Ar-Ge Merkezi ile ilgili olarak ise, “Şirketimiz bünyesinde gerçekleştirilen Ar-Ge faaliyetlerinin kurumsal politika ve stratejiler doğrultusunda, daha sistematik ve bilimsel yöntemlerle gerçekleştirilmesi amacıyla 2019 yılında kurulmuştur. Kurulum çalışmalarını kısa bir süre içerisinde tamamlayan Ar-Ge Merkezi, mevcut projeleri sürdürmenin yanı sıra yeni projeler geliştirmiştir. Ar-Ge Merkezi çalışmaları 2020 yılında da hız kesmeden devam etmiş ve dönem içerisinde 91 yeni ürün geliştirmiştir.” denildi.
KARDEMİR´in 2020 yılı itibarıyla Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı´na bildirimi yapılan ürün kalitesi ve güvenilirliğini geliştirmeye yönelik 8 projesi bulunuyor.

Kardemir tarafından yapılan Ar-Ge Projeleri

Metalurjik Kok´a Çeşitli Derişimlerde Bor Solüsyonlarının Püskürtülmesi İle Sıcak Mukavemet Değerlerinin (CSR) Geliştirilmesi
Çubuk Kangal Haddehanesinde Ürün İzlenebilirliği ve Raporlamaların Yapılabilmesini Sağlayan Takip Sisteminin Kurulması ve Geliştirilmesi
Bağlantı Elemanlarında Kullanılan Tüm MnB (Mangan ve Bor İçerikli) Serisi Çeliklerin Geliştirilmesi
Otomotiv Sektörü İçin Topuk Teli ve Lastik Teli Üretiminde Kullanılan 1070 ve 1080 Kalite İnce Kangalların Geliştirilmesi
Süspansiyon Üretiminde Kullanılan 54SiCr6 Kalite Çelik Üretiminin Geliştirilmesi
Muhtelif Silah Üretimi İçin Savunma Sanayine 4140 (42CrMo4) Kalite Çelik Üretiminin Gerçekleştirmesi
60RI1 ve 60RI2 Oluklu Rayların Geliştirilmesi
BA004 Demiryolu Tekerleklerinin Geliştirilmesi ve Üretimi

“Ortaklıklar büyük önem taşımaktadır.”


Ar-Ge çalışmalarında farklı organizasyonların işbirliği içerisinde hareket etmesi nitelikli sonuçlar ortaya çıkarmanın temel koşulu olduğunun ifade edildiği Sürdürülebilirlik Raporunda, “Bilimsel araştırma ve geliştirme süreçlerinin çıktılarına dayanan bu çalışmalar, hem bilimsel hem de teknik öğrenmeyi gerekli kılmaktadır. Tüm bunları aynı anda kurum içinde gerçekleştirmek yerine aynı alanda çalışan akademik kurumların ve şirketlerin Ar-Ge Merkezlerinin ortak projeler yürütmesi ise verimliliği artırmaktadır. Bu çalışmalar aynı zamanda, ulusal bilim ve tekniğin gelişimine hizmet etmektedir. Kardemir, bu vizyon doğrultusunda birçok kurumla ortak çalışmalar yürütmekte ve akademik kuruluşlar ile çeşitli protokoller imzalamaktadır. Ayrıca, Kardemir çalışanlarının ve üniversite öğrencilerinin şirket Ar-Ge ihtiyaçlarını destekleyecek alanlarda gerçekleştireceği bilimsel çalışmalar da desteklenmektedir. Ar-Ge işbirliklerinden en büyük beklentimiz yüksek katma değerli, ihracat potansiyeli olan ve ithal ürün ikamesi sağlayacak yerli ürünler geliştirmektir. Üniversitelerin yürüttüğü bilimsel çalışmaların katma değere dönüştürülerek ticarileştirilmesi, öğretim üyelerinin ihtiyaçları olan uygulama sahalarında çalışma imkanı bulabilmesi açısından bu ortaklıklar büyük önem taşımaktadır. Dönem içerisinde Karabük Üniversitesi, Ostim Teknik Üniversitesi ve Eskişehir Osmangazi Üniversitesi olmak üzere 3 üniversite ile işbirliği anlaşması yapılmıştır. Bunun yanında, toplam 20 üniversite ile proje bazlı işbirlikleri gerçekleştirilmiştir. Üniversite iş birliklerimiz kapsamında, akademik kuruluşların çeşitli altyapı ve bina ihtiyaçlarına katkı sağlanmaktadır. Önceki dönemlerde, Karabük Üniversitesi´ne kazandırdığımız Demir Çelik Enstitüsü ve Ar-Ge Merkezi, hem şirketimiz ve öğrenciler için hem de demir çelik sektörü için önemli bir bilim kuruluşu olma niteliği taşımaktadır. Türkiye´nin tek demir çelik enstitüsü olan merkezde 29 adet akredite laboratuvar bulunmaktadır. Akademik kuruluşlarla yapılan işbirliklerinin yanı sıra sektörel araştırma geliştirme ortaklıklarında da yer almaya gayret gösteren Kardemir, bu çalışmalarla nitelikli ürünler gerektiren ve ihracat potansiyeli yüksek olan otomotiv ve savunma sanayi alanında yapılan çalışmalara katkı sağlamayı amaçlamaktadır.” denildi.


Perşembe 27.9 ° / 11.1 °
Cuma 17.4 ° / 9.2 °
Cumartesi 26.2 ° / 5.5 °