Korumanın Başkenti Safranbolu´da Ahilik Kültürü Yaşatılıyor

Safranbolu´da gerçekleştirilen Ahilik Kültür Haftası kutlamaları çerçevesinde düzenlenen etkinlikte kaybolmaya yüz tutmuş mesleklerin son temsilcileri sanatlarını icra etti.

GÜNCEL 20.09.2018 15:43:52 0
Korumanın Başkenti Safranbolu´da Ahilik Kültürü Yaşatılıyor

 

Ahilik Kültür Haftası kapsamında Safranbolu Eski Çarşı Pazar yerinde düzenlenen etkinliğe, Karabük Vali Yardımcısı Barbaros Baran, Safranbolu Kaymakamı ve Belediye Başkanı Dr. Fatih Ürkmezer, İl Genel Meclis Başkanı Ahmet Sözen, Safranbolu TSO Meclis Başkanı Ahmet Şahin, Karabük Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birlik Başkanı Nurettin Tümen, Safranbolu Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Muammer Dumaner, Karabük Ticaret İl Müdürü Feridun Karataş, İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Gümüş, sivil toplum örgütü temsilcileri, daire müdürleri ve vatandaşlar katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan Karabük Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birlik Başkanı Nurettin Tümen´in , Ahilik Kültürünün önemini, dününü, bu gününü anlattığı konuşmanın ardından  yıllardır fotoğrafçılık yapan Nejat Özer, ahilik kültürüne göre çıraklıktan ustalığa geçen Orhan Taşçı´ya Şedini kuşatarak ustalığa terfi ettiğini ilan etti.

CHP Karabük Milletvekili Hüseyin Avni Aksoy ise Ahilik Haftası´nı kutlarken, Safranbolu´nun lonca ve esnaf teşkilatlarının ayakta kaldığı yegane yerlerden birisi olduğunu vurgulayan Aksoy, üreten Türkiye için esnaflara ve yaptıkları işlere çok ihtiyaç olduğunu kaydetti.

Karabük Vali Yardımcısı Barboros Baran ise, kendisinin de çocukluk dönemlerinde babasının yanında çıraklık ve kalfalık yaptığını söyledi.

Ahiliğin yardımlaşma, dayanışma, birlik beraberlik olduğunu ifade eden Baran, 'İçinde bulunduğumuz muharrem ayının da manevi değerlerini de hep beraber düşündüğümüzde, özellikle ülkemizin içinde bulunduğu bu sıkıntılı ortamda ahilik kültürünü tekrar anlamak, özümsemek ve topluma kazandırmak ne kadar önemli bir kez daha anlıyoruz. Çünkü gün birlik olma, beraber olma gün. Kazançtan ziyade, birlikte bu sıkıntılı sürecin nasıl atlatırız düşünme günü' diye konuştu.

Konuşmaların ardından Protokol Üyeleri tarafından esnaflara plaket verilmesinin ardından Ahilik Haftası pilavı ikramı ile program sona erdi.

Programın ardından kısa bir açıklama yapan Safranbolu Kaymakamı ve Belediye Başkanı Dr. Fatih Ürkmezer; Kendileri açısından Tarihi Çarşı´da Ahilik Haftası´nı kutlamanın büyük bir şans olduğunu söyledi.

Safranbolu´nun bu haftanın ruhuna en uygun yer olduğunu belirten Ürkmezer, 'Ahilik gerçekten bir ruh işi. Zaman değişir, kurallar değişir ancak yüzlerce yıllık kültür ve ruh içerisinde esnaf ve sanatkarın önemi hiçbir zaman değişmemiştir. Ahiliğin 6 tane kuralı var. Bu bizim Türk kültürüne de sirayet etmiş olan kuraldır. Bunlar; elini açık tut, sofranı açık tut, kapını açık tut, gözlerini bağlı tut, beline sahip ol ve diline sahip ol. Türk kültürünün yüz yıllar içerisinde geliştirdiği bu kurallar, bizim bir millet olarak zorlu dönemlerden kurallara bağlı bir şekilde üstesinden gelmemizi sağlamıştır. Bütün bu yüzyıllar içerisinde bu geleneğin ahilik, kültür ve ruh içerisinde esnaf arkadaşlarımız birbirlerine aktararak bir millet olarak zor zamanlarda altından kalkmamıza vesile olmuştur. Tüm katılımcılara ve mesleğini yaşatan esnaflarımı9za teşekkür ediyorum” dedi.

 


Cumartesi 24.6 ° / 2.1 °
Pazar 21.1 ° / 0.2 °
Pazartesi 22.3 ° / 3 °