Marzinc Yatırımına Tam Not

Marmara Gezi Kazanım Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından Karabük'e kurulacak olan tesiste baca tozu ve tufalden üretilecek olan Çinko oksit için yurt dışına giden heyet buradaki fabrikaları inceledikten sonra tam not verdi.

GÜNCEL 29.04.2012 13:06:59 0
Marzinc Yatırımına Tam Not

Gazeteci, Çevre Derneği ve Karabük Üniversitesi'nden oluşan bir heyete İtalya ve İspanya faaliyet gösteren çinko oksit üretimi yapan fabrikaları gezdiren MARZİNC yönetimi, bu gezi ile kafalardaki soru işaretlerini kaldırdıklarını söyledi. Yaklaşık bir hafta süren gezi sonrası kente dönen heyet içinde yer alan Karabük Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Erol Arcaklıoğlu, İtalya ve İspanya’daki 2 tesisi de incelediklerini, İtalya’daki tesis daha eski.İspanya’daki hem yeni hem de şehir merkezine daha yakın daha şehrin içinde bir tesis olduğunu söyledi. Arcaklıoğlu, İspanya’dan insanların gayet rahat ve bizim sorduğumuz soruları biraz garipsediler diyerek şunları söyledi:
“Çünkü onların kontrolleri çok net bir şekilde yapılıyor. Takipleri hem emisyon hem de diğer test sonuçları standartların altında çıkan değerlere sahip. Tesisle ilgili herhangi bir sıkıntı yok. Aslında bu sıkıntılar genel teknolojinin verdiği bir sıkıntıdır. Cep telefonunu herkes kullanıyor ve herkes baz istasyonlarının cep telefonunun zararlarından bahsediyor. Ama hiç kimse bunu kullanmaktan uzak durmuyor. Burada yapılacak iş insan sağlığına zarar verecek noktanın seviyenin altında mı üstünde mi bunun tespit edilmesi. Bu açıdan baktığımız zaman bu iki tesiste bu anlamda sıkıntı olmadığı gözleniyor.Karabük’teki tesis için de en önemli hadise artık bütün işlemler bitip çalışmaya başladıktan sonra çevre bakanlığı ve diğer resmi kurumların bu işi takibi çok önemli.Karabük’teki çevre dernekleri ve sivil toplum kuruluşları bir endişeleri olursa ölçümlerin takiplerinin çok ciddi bir şekilde yapılıp yapılmadığını kontrol etmeleri, bunun dışında açıkçası bir olumsuz taraf gömüyorum.”
İtalya ve İspanya örneklerini gezen heyetin içinde yer alan MARZİNC Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ayhan İleri, teknik gezi ile ilgili değerlendirmesinde çevreye zarar vermeyecekleri konusunda başından beri iddialı olduklarını belirterek, ”Karabük’e kurulacak olan fabrikanın benzeri olarak İlk olarak İtalya’da Alp dağlarının arasında ve dere yatağının kenarında yer alan Pontenossa firmasına ait Çinko fabrikasını gezdik. İtalya’dan sonra ise İspanya Bilbao kentinde bulunan Befasa firmasına ait baca tozu geri kazanım fabrikasını gezdik.Geziye katılan çevreci arkadaşlar kendi kafalarında soru işareti olan soruları fabrika yöneticilerine sordular. Bu fabrikanın yanında büyük alışveriş merkezleri, yerleşim alanları ve okulların olduğu bölgede yer aldığını gördüler. Vatandaşların tesisten şikayetçi olum olmadıklarını yönünde yöneltilen bir soruya ise tesis yöneticileri halkın ilk 6 ay boyunca takip ettiklerini ve ondan sonra hiçbir soru veya sorunla karşılaşmadıklarını söylediler. Bu gezi ile Karabük halkına kuracağımız tesisin hiç bir şekilde zarar vermeyeceğini net bir şekilde göstermiş olduk. Onun için biz hiçbir zaman çevre konusunda hassasiyetimizi sonuna kadar devam ettireceğiz. Bacalardan çıkacak gazların değeri online olarak ilgi kurumlara iletilecek. Zaten Çevre Bakanlığı bunu zorunlu kılıyor” dedi.
 MARZİNC Yönetim Kurulu Üyesi Nejdet Unutkanlar ise, şirket olarak sosyal bir sorumluluğu yerine getirdiklerini ve getirmeye devam edeceklerini belirterek, 'Sadece tesisi yerine koymak değil hedefimiz ve bulunduğu çevredeki insanlara katkıda bulunmak. Bu çerçeve içersinde kafalarda bazı soru işaretleri vardı. Bunları ortan kaldırmak için Karabük’ten bir heyeti davet ederek İtalya ve İspanya’da kurulu bulunan fabrikalar gezildi. Karabük’te uygulanacak olan fabrikanın hayatta olan uygulamalarını gösterdik. Bu tesisler iddia edildiği gibi, çevreye kurutan insanlara zara veren tesisler değil. Yeter ki, doğru yatırım yapılarak doğru çalıştırılsın. 60 yıldır üretim yaparken ve yıllardır kendi içlerinde yaptıklarını gelişimleri ve tarımları ve projeleri bizlerle paylaştılar. Şuanda kendilerinin hazırlayıp da yapamadıklarını bize verdiler. İtalya ve İspanya’ya düzenlediğimiz bu gezi ile kafalardaki soru işaretlerini silmişizdir diye umuyoruz” diye konuştu.


Pazar 19 ° / 6.7 °
Pazartesi 20.1 ° / 10.6 °
Salı 19.6 ° / 5.8 °