“Safranbolu safranı üreticileri ve Safranbolu´daki esnaflardan Federasyon Başkanının özür dilemesini istiyoruz.”

Safranbolu Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Muammer Dumaner Safrana yapılan eleştiri için yazılı basın açıklamasında bulundu.

GÜNCEL 27.06.2019 15:26:23 0
“Safranbolu safranı üreticileri ve  Safranbolu´daki esnaflardan Federasyon Başkanının özür dilemesini istiyoruz.”

 

Safranbolu Esnaf ve  Sanatkarlar Odası Başkanı Muammer Dumaner yaptığı açıklamada, “Türkiye Aktarlar ve Baharatçılar Federasyon  Genel Başkanı Halit Özdenir tarafından talihsiz bir açıklama yapılarak Dünyaca ünlü ve çok değerli, Safranbolu´muza adını veren  Safranbolu Safranımız ve üreticilerimiz sahtekarlıkla hitam edilerek rencide edilmiştir. Bu hitamın büyük bir haksızlık olduğunu kendisinin aktar ve Federasyon Genel Başkanı olmasına rağmen Safranın ne olduğunu bilmemesi, aspirle karıştırması ve mukayese etmesi çok büyük yanlışlıktır. Böylesine anlamsız ve rencide edici açıklamayı kınıyoruz. Safranbolu halkı, Safranbolu safranı üreticileri ve  Safranbolu´daki esnaflardan Federasyon Başkanının özür dilemesini istiyoruz.” dedi.

Safranbolu Safranının ne değerde olduğunu ve nasıl olduğunu kendisine ve kamuoyuna bizzat doğru olarak anlatmak istediğini belirten Dumaner, “Safranbolu Safranı Türk Patent Enstitüsü Coğrafi işaret Tescil Belgesi 2009 yılında 144 Tescil no ile Safranbolu Esnaf ve Sanatkarlar Odası tarafından alınarak  tescil edilmiştir. 30.07.2010 tarih ve 27657 sayılı Resmi gazetede yayınlanmıştır. Tepecik kısmı uzunlukları 2.5-3 cm olan flament de denilen ipliksi görünüşlü olarak üç parçaya ayrılır. Tepecik parlak koyu kırmızı renktedir. Ağırlığının 100 bin katı kadar boyama özelliği, Dünyada üretilen diğer safranlardan renk, aroma ve renklendirme özelliği bakımından kalitesinin yüksekliği, 1.sınıf safran standartları üzerinde Safranbolu yöresine ait tıbbi ve aromatik ürün olduğu yapılan tescil sonucunda kanıtlanmıştır. Her yıl denetimi yapılan böyle tescilli bir safranın nasıl sahte olarak satılabileceği düşünülmektedir.

Sayın Başkan “kilosu 400 lira olan aspiri gerçek safran diye 40 bin liraya satıyorlar.” diye iddia etmektedir. Safranbolu Safranını, Safranbolu´daki esnaflarımız gramını 30 liraya satmaktadır. Yüksek fiyat göstererek esnaflarımızı ve safranımızı hiçbir zaman karalamaya hakkı yoktur. Safranı tanıdığını sanarak açıklama yapan başkan suda safranın nasıl renk verdiğini dahi bilmemektedir. Safranbolu  safranı yada İran safranını  suya attığınız zaman kesinlikle ve kesinlikle kırmızı renk vermez. Çünkü Safran   Sarı renk vermektedir. Başkanın yaptığı açıklama Safranbolu safranını kötülemekte olup, doğruluğunu kendisinin ispat etmesini talep etmekteyiz ve etmediği takdirde resmi makamlara başvuracağımızı bildirmekteyiz.” dedi.

 


Pazar 19 ° / 6.7 °
Pazartesi 20.1 ° / 10.6 °
Salı 19.6 ° / 5.8 °