SAFRANBOLU ŞOFÖRLER VE OTOMOBİLCİLER ODASI BAŞKANIN´DAN VE SAFRANBOLU MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ´NDEN AÇIKLAMA

16 OCAK Pazartesi günü bir gazetede çıkan Safranbolu Milli Eğitimi Müdürlüğün´ de neler oluyor haberi ile ilgili Safranbolu Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Mehmet Deniz ve Safranbolu Milli Eğitim müdürlüğü bir açık

GÜNCEL 23.01.2017 19:16:50 0
SAFRANBOLU ŞOFÖRLER VE OTOMOBİLCİLER ODASI BAŞKANIN´DAN  VE SAFRANBOLU MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ´NDEN AÇIKLAMA

 

Safranbolu Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Mehmet Deniz açıklamasında “Safranbolu ilçe Milli Eğitim Müdürlüğü-nün taşımalı Eğitim ihalesinde “S”plaka şartını koyması D4-D2 gibi belgeleri şartnameye yazmaması ve kurumun zarara uğratıldığı iddiası yer almaktadır.
Karabük ilinde taşımacılığın kontrol altına alınıp sağlıklı bir taşımanın gerçekleşmesi için il trafik komisyonunda öğrenci ve personel taşımacılığı için “S” plaka şartı getirilmiştir. Savaş Turizm Safranbolu Milli Eğitim Müdürlüğünü 2014 yılında ihale şartnamesine “S” plaka şartı konması nedeniyle, Kastamonu idare mahkemesine ihale şartnamesinin iptali için Savaş Turizm tarafından dava açılmış, 2014/743 sayılı kararla mahkeme ihale şartnamesini belirleme yetkisinin ihaleyi yapan kurumun yetkisi dahilindedir.” diye karar vermiştir. Safranbolu Şoförler ve Otomobilciler Odasına kayıtlı üyelerimizin hak ve hukuklarını aramak 5362 sayılı kanunun bizlere verdiği yetkilerdir. Odamız üyelerine yönelik haksız ve hukuksuz suçlamaları çürütmek ve gerekli cevapları vermek konumundayız. 2015 – 2016 taşımalı eğitim ihale şartnamesinde D4 veya D2 şartı ilgili bakanlıkça konulmamıştır. Ancak haberde D4 ve D2 belgelerinin ihale şartnameye konulmadığını, yazmaktadır.Burada yeterli bilgi eksikli nedeniyle;”
“Kamu kurumları olan Milli Eğitimi ve Kaymakamlığımızı haksız ve hukuksuz yere suçlamaktadır.Safranbolu´da taşımalı eğitim sisteminde çalışan araçlarımız için 2015-2016 döneminde istenmemesine rağmen tüm araçlarımız D4 belgelidir. Milli Eğitim Bakanlığının taşımalı Eğitim İhale kraterleri taşınan köyün Km si yolun Asfalt, stpilize veya ham yol olması araç kapasitesi, Öğrenci sayısı ve asgari ücretler baz alınmaktadır.Safranbolu Şoförler odasına kayıtlı üyelerimiz 3 yıldır Safranbolu Milli Eğitim Müdürlüğü taşıma işini yapmaktadırlar. Yapılan ihale bedelleri Bakanlığın belirlediği fiyatların altında gerçekleşmektedir.Milli Eğitim Müdürlüğü´nün kamu zararı yarattığı düşüncesi akıl dışı ve ahlaksız bir suçlamadır
Taşımalı Eğitim 2011 yılı ve öncesi incelendiğinde kimlerin rant sağladığını ihalelerin çoğunun pazarlık usulü ile alındığı ortaya çıkacaktır.Daha önceleri taşımacılık yapan firmanın İlköğretim ve Liseli öğrencileri tek vasıta ile taşıma yaptırarak, ne ücretleri verdiği incelendiğinde kimlerin kamu zararı yarattığı kimlerin cebinin şiştiği görülecektir. Taşımalı eğitim sisteminde ihaleye Savaş Turizm firması alırken her şey çok güzel çok iyi ama taşıma işini üyelerin ortak olduğu bir kooperatif alınca kimlerin nerelerinin ağrıdığı herkes tarafından bilinmektedir” dedi
Safranbolu Milli Eğitim müdürlüğü açıklamasında:
Kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi amacıyla aşağıdaki açıklamanın yapılması zorunluluğu hâsıl olmuştur.
Kamu İhale Kanununun Temel İlkeler başlıklı 5. maddesi ile Hizmet Alım İhaleleri Uygulama Yönetmeliği´nin Uygulama ilkelerinin yer aldığı İkinci Bölüm 4. maddesi ilgili bendlerinde; “İdareler, yapacakları ihalelerde saydamlığı, rekabeti, eşit muameleyi, güvenirliği, gizliliği, kamuoyu denetimini, ihtiyaçların uygun şartlarla ve zamanında karşılanmasını ve kaynakların verimli kullanılmasını sağlamakla sorumludur.
İhalelerde açık ihale usulü ve belli istekliler arasında ihale usulü temel usullerdir.”ifadelerine yer verilmekte olup, Müdürlüğümüzce yapılan taşımalı eğitim uygulamaları kapsamındaki öğrencilerin taşınması hizmet alım ihaleleri bu hükümler doğrultusunda Kamu İhale Kanunun 19. maddesine göre açık ihale usulü doğrultusunda, ihale tarihinden en az 21 gün önce EKAP Kamu İhale Bülteni ve ilçemiz yerel gazetelerinde yayımlanmak suretiyle ilan edilerek ihale edilmiştir. Bu şekilde ihalemiz EKAP Kamu İhale Bülteni vasıtasıyla 81 ilde duyurulmuştur.
4734 sayılı Kanunun“Şartnameler” başlıklı 12 nci maddesinde; “İhale konusu mal veya hizmet alımları ile yapım işlerinin her türlü özelliğini belirten idari ve teknik şartnamelerin idarelerce hazırlanması esastır.”hükmüne yer verilmiş olup, konu ile ilgili emsalKastamonu İdare Mahkemesinin 05/12/2014 tarih ve 2014/225 Esas, 2014/790 sayılı kararında; “… ihale ile ilgili işlemlerde karar alma yetkisinin ihale makamlarına ait olduğu” açıkça belirtilmektedir.
2016-2017 eğitim öğretim yılında ilçemizde yapılan tüm taşımalı eğitim uygulamalarına ilişkin teknik ve idari şartnameler ile ihale ilanlarında (S) plakalı araçlarla taşıma yapılacağı belirtilerek bu doğrultuda ihale edilmiş olup, böylece ilçemizde yapılan taşımalı eğitim hizmet alım ihalelerinde eşit muamele ve saydamlığın sağlandığı aşikardır.
2886 sayılı Devlet İhale Kanunu (DİK)´nda öngörülmeyen ihalelerin idari denetimine yönelik olarak, 4734 sayılı Kanun ile iki aşamalı bir idari denetim mekanizması getirilmiştir.
Böylelikle, anılan Kanun kapsamında yapılan mal ve hizmet alımları ile yapım işleri ihalelerine yönelik olarak öncelikle ihaleyi yapan idareye, daha sonra ise Kamu İhale Kurumu´na başvurulması olanağı sağlanmıştır.
Söz konusu haberin hazırlanışındaki yaklaşımın değerlendirmesini kamuoyu takdirine bırakıyoruz.dedi.


Pazartesi 20.1 ° / 10.6 °
Salı 19.6 ° / 5.8 °
Çarşamba 18.9 ° / 5.6 °