Sempozyum Konuklarına Akşam Yemeği

3 Nisan Karabük Demir Çelik Fabrikaları'nın temellerinin atılması ve Karabük'ün kuruluşunun 75. yıldönümü kutlama etkinleri kapsamında gerçekleştirilen 1. Uluslararası Demir Çelik Sempozyumu dün yapılan çeşitli etkinliklerle

GÜNCEL 5.04.2012 14:03:52 0
Sempozyum Konuklarına Akşam Yemeği

 
Safranbolu Çevrik Çağlar Tesislerinde saat 20.30’daki akşam yemeğine sempozyuma yurt içinden ve yurt dışından çok sayıda konuk katıldı. 
Uluslar arası Demir Çelik Sempozyumu Sona Erdi
1. Uluslararası Demir Çelik Sempozyumu'nun son günündeki program Karabük Üniversitesi Prof. Dr. Bektaş AÇIKGÖZ Konferans Salonu'nda misafir konuklar tarafından Demir Çelik sektörü ile ilgili panellerin sunulması ile başladı.Oturum Başkanlığı'nı İTÜ Kimya Metalurji Fakültesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin ÇİMENOĞLU'nun yaptığı panele, İTÜ Kimya Metalurji Fakültesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat BAYDOĞAN, Kardemir Genel Müdür Yardımcısı Mehmet YANMAZ, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nazmi BİLİR, Atılım Üniversitesi Malzeme Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Erdoğan TEKİN, Sakarya Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Ulaştırma Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hakan GÜLER panelist olarak katıldılar.
 
İlk olarak sunum yapan İTÜ Kimya Metalurji Fakültesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat BAYDOĞAN, ray çeliklerinin mekanik özellik karakterizasyonunda kırılma mekaniği deneyleri konularında katılımcılara bilgi verirken, dünyadaki ve ülkemizdeki ray standartları, beynitik ray çelikleri, raylarda ortaya çıkan hasarlar, kırılma tokluğu ölçümleri, raylarda çatlak oluşumu ve ilerleme hızları, raylardaki çatlak uzunluğuna bağlı olarak enerji dağılım hızının değişimi konularını anlattı. Doç. Dr. Murat BAYDOĞAN ayrıca, çelik rayların dünyada ilk olarak 1857 yılında İngiltere'de kullanılmaya başlandığını söyledi.
 
Kardemir Genel Müdür Yardımcısı Mehmet YANMAZ ise Demir Çelik ve Ulcos Projesi'ni anlattı. Demir Çeliğin krizden en çok etkilenen sektör olduğunu söyleyen Mehmet YANMAZ; “Dünyada yaşanan ve tüm ülkeleri saran kriz tarihlerinde tüm ülkeler demir çelik üretiminde küçülürken, Çin ve Hindistan büyümesine aynen devam etmiştir. Elektrik ark ocağı üretimde Türkiye 6. sırada yer alırken, hurda ithalatında Türkiye 1. sırada yer almaktadır.” dedi. Mehmet YANMAZ ayrıca, demir çeliğin zayıf ve güçlerini anlatırken, Ulcos'un ne olduğunu ve Ulcos projesi hakkında da bilgiler vererek, Türkiye'nin ar – ge çalışmalarında geri kaldığını söyledi.
'Demir Çelik sektöründe işçi sağlığı ve iş güvenliği' ile ilgili bilgiyi ise Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nazmi BİLİR verdi.
 
Demir Çelik işletmelerinin çok büyük işletmeler olduğu için sağlık sorunlarını da beraberinde getirdiği yerler olduğunu söyleyen Prof. Dr. Nazmi BİLİR; “Demir Çelik İşletmelerinde ortam faktörleri ve sorunlar tespit edilmeli. Çevre üzerindeki etkileri ve bu etkilerin insan sağlığına tehditlerinin iyi bilinmesi gerekir. Demir Çelik Endüstrisinde iş sağlığı ve güvenliği ilkeleri tespit edilerek çok güzel şekilde uygulanmalıdır. Çünkü sağlıklı çalışan, verimli işgücü, verimli üretim demektir” dedi.
Ardından sunum yapan Atılım Üniversitesi Malzeme Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Erdoğan TEKİN ise, API (Amerikan Petrol Enstitüsü) standardı ile petrol ve doğalgaz boruları çeliklerine genel bir bakış konularında katılımcıları bilgilendirdi. Prof. Dr. Erdoğan TEKİN, Petrol ve Doğalgaz sanayisinde kullanılan boruların çelikleri API5L standardına uymak zorunda olduğunu belirterek şunları söyledi: “Daha büyük çaplı ve daha yüksek dayançlı petrol ve doğalgaz borularının kullanım gereksinimi sürdükçe, daha yüksek dayançlı çeliklere gereksinim de duymayacaktır. Bunun için metal bilimsel yöntemler kullanılarak bilimsel verilere ulaşılması gerekir. Ar – ge çalışmaları bu nedenle zorunludur. Türkiye çelik sanayii de ileriye dönük akıllı planlarla ve Üniversitelerle iş birliği içinde bu alanda yeni ve taze bir atılım yapabilir.”
Günün programı Safranbolu Belediyesinin Çevrik Çağlar tesislerinde yaptığı akşam yemeği ikramı ile son buldu.
 


Cumartesi 24.6 ° / 2.1 °
Pazar 21.1 ° / 0.2 °
Pazartesi 22.3 ° / 3 °