“Sürdürülebilirlik yolculuğumuzda, en az bugünkü kadar azim ve istekle çalışmaya devam edeceğiz.”

KARDEMİR Genel Müdürü Necdet Utkanlar, yayınladıkları 2020 Sürdürülebilirlik Raporu´nda, '“Sürdürülebilirlik yolculuğumuzda, en az bugünkü kadar azim ve istekle çalışmaya devam edeceğiz.”'

GÜNCEL 4.08.2021 20:14:51 0
“Sürdürülebilirlik yolculuğumuzda, en az bugünkü kadar azim ve istekle çalışmaya devam edeceğiz.”


KARDEMİR Genel Müdürü Necdet Utkanlar, yayınladıkları 2020 Sürdürülebilirlik Raporu´nda “2020 yılı, Çin´de başlayan ve önce Avrupa´ya, sonrasında ise tüm dünya ülkelerine yayılan Covid-19 virüsünün etkisi altında geçti. Küresel ekonomilerin derinden etkilendiği ve durağan hale geldiği bu süreçte, demir çelik sektörü de ivme kaybetti. Ham çelik üretimi bir önceki yıla kıyasla %0,9 azalarak 1,8 milyar ton seviyelerine geriledi. Bu dönem, dünyadaki genel trendin aksine, Türkiye özelinde olumlu gelişmelerin yaşandığı bir yıl oldu. Çelik üretiminde %6´lık üretim artışı gerçekleşti ve Türkiye 35,8 milyon ton üretim ile dünyada çelik üretimini artıran beş ülke arasında yer aldı. Ülkemiz, böylelikle Avrupa´nın en büyük çelik üreticisi konumuna ulaşmış oldu. Kardemir olarak, Türkiye´nin çelik sektöründeki büyümesinde ve başarışında rol oynamaya devam ediyoruz. 2020 yılında toplam üretime ‘%11,5 ham çelik üretimi´ ile katkı sağladık. Kardemir´in özelleştirildiği günden bu yana, bir taraftan üretim teknolojilerimizi yenileyerek ve kapasite artırma yatırımlarına devam ederek ‘katma değeri yüksek ürünlerle´ çeşitlilik sağlarken, diğer bir yandan da yatırımlarımızın odağına ‘çevre ve toplumu´ koymaya devam ettik.” dedi.


“Ana hedefimiz, Kardemir 2023 Programı´dır.”


Ana hedefin, Cumhuriyetin 100. yılında milli hedefler doğrultusunda, Kardemir 2023 Programı olduğunu vurgulayan KARDEMİR Genel Müdürü Necdet Utkanlar, “Türkiye´nin en büyük sanayi kuruluşlarından biri olarak, ‘Sürdürülebilir Büyüme´ anlayışı doğrultusunda faaliyetlerimize devam edi-yoruz. Demir çelik üretiminden kaynaklanan sürdürülebilirlik etkilerinin geniş bir yelpazede olması, sürdürülebilirliği, kurumsal politika ve iş stratejilerimizin ayrılmaz bir parçası haline getiriyor. Sürdürülebilirlik anlayışımızın temelinde, ulusal ekonomimizin ihtiyaç duyduğu yüksek nitelikli ürünlerin çevresel etkileri azaltılmış, emniyetli, güvenilir ve yüksek kalite normlarına uygun süreçlerle üretimi ve etki alanımızda toplumsal ve ekonomik gelişime katkı vermek yer alıyor. Bu amacı çerçeveleyen ana hedefimiz, Cumhuriyetimizin 100. yılında milli hedeflerimiz doğrultusunda, Kardemir 2023 Programı´dır. 2023 itibariyle, 3,5 milyon ton çelik üretimi ile Cumhuriyetimizin 100. yılında, ülkemiz sanayi kuruluşları arasında en ön sıralarda yer alan bir dünya şirketi olma vizyonu doğrultusunda ilerliyoruz.”

“Yatırım ve uygulamalarımızı ilkelerimizden ödün vermeden ve kararlılıkla sürdürdük.”

KARDEMİR Genel Müdürü Necdet Utkanlar, “Ar-Ge çalışmalarımızla savunma sanayi, otomotiv ve benzeri stratejik sektörlerin ihtiyaç duyduğu yüksek nitelikli ürünlere, yerli ve milli alternatifler sunmak, bunu yaparken dijital gelişmelere ayak uyduran ileri sektörel uygulamalarla, çevreye, iklime duyarlı bir biçimde hareket etmek temel amacımız. İş etiğini, insan haklarını, çalışan sağlık ve güvenliğini, çalışan gelişimini çalışma anlayışımızın vazgeçilmez unsurları olarak görüyoruz. 2020 yılında yatırım ve uygulamalarımızı ilkelerimizden ödün vermeden ve kararlılıkla sürdürdük. Üretim kapasitemizi artırmaya ve üretimden kaynaklanan çevresel etkileri azaltmaya yönelik çalışmalarımıza devam ettik.” dedi.

“Optimum maliyet, maksimum verimlilik ve kalite”

Optimum maliyet, maksimum verimlilik ve kalite ilkesiyle çalışmalara devam edildiğini ifade eden KARDEMİR Genel Müdürü Necdet Utkanlar, “İşgücü başına üretilen ham çelik oranı, bir önceki seneye göre %9,7 artarken, üretilen ton ham çelik başına enerji sarfiyatı ise %3,3 azaldı. Enerji yoğunluğumuzu %1,7 azaltırken, sera gazı emisyon yoğunluğunu 2,4 co2e/ton seviyesinden 2,3 co2e/ton seviyesine düşürdük. Dönem içerisinde;
• 959 TJ enerji tasarrufu,
• 136.276 ton emisyon tasarrufu,
• 585 milyon m3 su geri kazanımı sağladık. Yaşanan ağır şartlara rağmen, tüm tesislerde üretim, işletme, bakım ve modernizasyon çalışmalarımıza optimum maliyet, maksimum verimlilik ve kalite ilkesiyle yön vermeye devam ettik.” dedi.

“Tarihimizde ilk kez 2,5 milyon ton sıvı çelik üretimini aştık.”


Üretim kısıtlamalarına rağmen KARDEMİR tarihinde ilk kez 2.5 milyon ton sıvı çelik üretimini geçtiklerini ifade eden KARDEMİR Genel Müdürü Necdet Utkanlar, “Kapasite artışına yönelik yatırımlarımızın olumlu etkisini 2020 senesinde de gördük. Pandemi koşulları nedeniyle, Şubat - Haziran aylarında yapılan üretim kısıtlamasına rağmen, Kardemir olarak tarihimizde ilk kez 2,5 milyon ton sıvı çelik üretimini aştık. Yıl içerisinde, tesislerimizde rekor üretimler gerçekleştirerek, 2,4 milyon tondan fazla net mamul ürettik. Sürdürülebilir kalkınma konusunda öne çıkan üretim modellerinden biri olan döngüsel ekonomi uygulamaları, faaliyet gösterdiğimiz sektör için kritik önem taşımaktadır. Geri kazanımının görece kolay olması, demir çelik ürünlerine yüksek bir döngüsel ekonomi potansiyeli kazandırmaktadır. Atık yönetiminin ve döngüsel ekonomi uygulamalarının güçlendirilmesi, doğal kaynakların sürdürülebilir kullanımı, çevre ve insan sağlığının korunması yaşamsal önemde olup, mevcut ve gelecek kuşaklara daha kaliteli ve sürdürülebilir bir yaşam ortamı sağlanmasında temel faktördür.” dedi.

“380 bin tonun üzerinde hammaddeyi geri dönüştürdük.”

üretim faaliyetlerinde kullanılan 380 bin tonun üzerinde hammaddenin geri dönüştürüldüğünü ifade eden KARDEMİR Genel Müdürü Necdet Utkanlar, “Kardemir olarak, döngüsel ekonomiye katkı sağlama amacımız çerçevesinde, faaliyetlerimizin çeşitli süreçlerinde oluşan atıkları yeniden kullanıyor, yeniden kullanımı mümkün olmayan atıkları ise geri dönüştürüyoruz. Bu kapsamda 2020 yılında, üretim faaliyetlerinde kullandığımız 380 bin tonun üzerinde hammaddeyi geri dönüştürdük. Pandemi nedeniyle uzaktan çalışmanın zaruri hale geldiği dönemde dahi çalışanlarımızın gelişimini desteklemeye devam ettik. Gerekli dijital altyapıyı sağlayarak, çalışanların kişisel ve mesleki gelişimlerine yönelik eğitim faaliyetlerini de gerçekleştirdik. Bu doğrultuda, yıl içinde toplam 106.511 saat eğitim düzenledik.”

Dönem içerisinde 6,6 milyon TL Ar-Ge harcaması

Ar-Ge çalışmalarının devam ettiğini ve dönem içerisinde 6.6 Milyon TL´lik Ar-Ge harcaması gerçekleştirildiğini ifade eden KARDEMİR Genel Müdürü Necdet Utkanlar, “Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından 2019 yılında tescil edilen Ar-Ge Merkezimiz, çalışmalarını katma değeri yüksek otomotiv, savunma, demiryolu, imalat sanayilerinin ihtiyaç ve beklentilerine yönelik olarak yürütmeye devam etti. Bu kapsamda, Ar-Ge Merkezi olarak tescil edildiğimiz Ekim 2019-Aralık 2019 döneminde toplam 10 adet yeni ürün devreye alınırken, 2020 yılında bu sayıyı 91´e ulaştırdık. Dönem içerisinde ‘6,6 milyon TL Ar-Ge harcaması´ gerçekleştirdik. Geçmişte olduğu gibi, gelecekte de ülkemizin sürdürülebilir kalkınmasında rol oynamaya devam edeceğiz. BM 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarına, sürdürülebilirlik stratejimizin temelinde yer vermemiz bu konudaki kararlılığımızı kanıtlar niteliktedir. Sürdürülebilirlik yolculuğumuzda, en az bugünkü kadar azim ve istekle çalışmaya devam edeceğiz. Sürdürülebilirlik çalışmalarımızın hayata geçirilmesinde rol oynayan şirket yönetici ve çalışanlarına, bu süreçte bizi destekleyen yatırımcı ve iş ortaklarımıza şükranlarımı sunarım” dedi.


Cumartesi 24.6 ° / 2.1 °
Pazar 21.1 ° / 0.2 °
Pazartesi 22.3 ° / 3 °