Tehlikeli Atıkla Uğraşmıyoruz

Marzinc'ten söylentilere cevap Marzinc Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Dalbele; Bu tesis sıfır atıkla çalışacak, Biz tehlikeli atıkla uğraşmıyoruz.

GÜNCEL 8.02.2012 18:09:17 0
Tehlikeli Atıkla Uğraşmıyoruz
Bu konularda kamuoyunu yanıltıcı bilgiler aktarılıyor, acıtasyon yapılıyor.bu yapılan açıklamalar adaletli değil ve bizleri üzüyor. Marmara Geri Kazanım Sanayi ve Ticaret A.Ş. (MARZINC) Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Dalbeler, kuracakları tesisin Avrupa'daki en güvenli, en modern ve en gelişmiş tesis olacağını söyledi.
MARZİNC Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Dalbeler beraberinde, Başkan Vekili Ayhan İleri, Yönetim Kurulu üyeleri Suat Oktar, Nejdet Utkanlar ve Ahmet Zorlu ile Çevre Müdürü Burak Armutçu ve Çevre Mühendisi Harun Yıldırım ile birlikte Karabük'te basın mensupları ile bir araya gelerek bilgilendirme toplantısı yaptı. Son günlerde kamuoyunda çıkan söylentilerle ilgili MARZİNC olarak bilgilendirme toplantısı yapmak istediklerini söyleyen Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Dalbeler, konunun çok ayrı mecralara çekildiğini, acıtasyon yapılarak insanlara yanlış bilgiler verildiğini belirterek, 'Biz tehlikeli atıkla uğraşmıyoruz. Bu konularda kamuoyunu yanıltıcı bilgiler aktarılıyor, acıtasyon yapılıyor. Yapılan bu açıklamalar adaletli değil ve bizleri üzüyor. Bu tesisten şu anda Kayseri'de iki, İskenderun'da bir tane var. Yine Avrupa'nın değişik şehirlerinde 10, Amarika, Japonya dahil dünyada toplam 40 tesis var. Öncelikle şunu söylemek istiyorum ve bizim kurduğumuz tesis Avrupa'da ki en güvenli, en modern ve en gelişmiş bir tesistir. Bu bu tesis için çevre bakanlığından ÇED raporu alındı. Biz faaliyete geçmeden bir çalışma lisansı daha alacağız ve sürekli denetim altında olacağımız için çok rahatız. Bizim yakıtımız doğalgaz olacak. Yine bu tesiste 900 ila 1 milyon ton su kullanılacağı söyleniyor. Şu anda 1 milyon 200 ton kapasiteli bir arıtma tesisi oluşturuyoruz ve bu söylenen rakamların sadece yüzde 25'i kadarını kullanacağız' dedi.
Bu tesis hakkında teknik anlamda bilgi sahibi olmayan insanlarda farklı algılarında oluştuğunu ifade eden Dalbeler, 'Biz burada MARZINC olarak çinko oksit üreteceğiz. Çinko oksit , çinko metal üretiminde hammaddedir. Çinko çelik üretimde çeliğin dışardan gelecek etkilere karşı korunmak üzere kullanılan maddedir. Hayatımızda iç içedir. Tehlikeyle yakından uzaktan alakası yoktur. Tehlike hayatın her alanında vardır. Siz bu tehlikelere karşı önlem alırsınız. Bizim aleyhimize kullanılan tehlikeli atık malzemesi gündeme geliyor. Biz bunlarla uğraşmıyoruz. Bizim kapasitemiz 200 bin ton olacak. Bunun 70 bin tonu çinko sanayine hammadde olarak tedarik edilecek,130 bin tonu ise sünger üretiminde kullanılacak' diye konuştu.
'NEDEN KARABÜK'Ü SEÇTİK?'
Şirket olarak Karabük'ü seçme nedenlerini de açıklayan Uğur Dalbeler şunları söyledi:
'Birincisi Karabük bildiğimiz, sürekli iç içe olduğumuz, ortaklarımızdan birinin burada faaliyette olduğu ve Demir Çelik Sanayi ve Çeliğin doğduğu yer. Marmara Ereğli'yi göze alamadık çünkü hem Marmara Ereğli,hem de Bursa'da 'Çevre Plan Düzenleri' bulunuyor ve biz bu konuda mahkemelik olduk ve değişmesi için de çalışmalarımız sürüyor.Yani orada ki yatırımdan da vazgeçmiş değiliz. Bu tesisten Türkiye'de en az 3 tane daha olması lazım.'
'BİZİ KOVMAK İSTEYENLER OLACAK, DESTEK OLMAK İSTEYEN KESİMLERDE VAR'
Son günlerde bizi Karabük'te istemeyen kesimlerin bir dizi faaliyetler içinde olduğunu ifade eden Dalbeler açıklamasını şöyle sürdürdü:
'Tabi bizi kovmak isteyenler olacak, ancak bize destek olan kesimlerde var. Biz buraya gelirken Vali, belediye başkanı, milletvekillerimizle yatırımı istişare ederek geldik. Milletvekili Osman Kahveci, ben bu yatırım için demokrasinin kılıcı olacağım demişse, biz bundan mutluluk duyarız. Kurulacak bu tesiste sürekli olarak online ortamında ölçüm yapılacak. Bizim bacalardan bir şey salma durumumuz yok, zira o salacağımız şeyler bizim üretimimiz. Bu tesis daha faaliyete geçmeden senaryolar üretiliyor, acıtasyonlar yapılıyor. Bizler mühendis insanlarız, olaya tamamen bilimsel yaklaşıyoruz. Bilimsel bir şeye dayanmadan tamamen hayal ürünü bir şeyler üretiliyor. Kirleticilik hepimizin derdi. Bu tesisle ilgili ortaya bir atık çıkmıyor ve sıfır atıkla bu tesis çalışacak.Keşke bundan sonra kurulacak tesisler bizim standardımızda olsa da Karabük 50 yıldır çektiği hava ve çevre kirliliğini yaşamasa.Bizim burada yapmak istediğimiz ülke adına,gelecekte kendi adımıza manevi değeri olan güzel bir şey bırakmaktır.'
Şirketin çevre mühendisi Burak Armutçu ise, bu tesisin kurulması yönünde alınabilecek tüm tedbirlerin alındığını belirterek, 'Çevrenin gerçek anlamanı bilen birisi çıkıp konuşmuyor. Biz bu tesisle ilgili alınabilecek bütün önlemleri aldık. Bu tesis örnek bir tesis olacak diye yola çıktık. Doğmamış bir çocuk hakkında sürekli konuşuluyor. Bilimsel bir şeyler alınmak isteniyorsa istenilen uzmanlardan bilgi alınabilir' dedi.
Daha sonra şirketin Yönetim Kurulu Başkan vekili Ayhan İleri ise, 'Yatırımla ilgili Avrupa Kalkınma Bankasından aldığımız kredi ile ilgili uzmanlar Karabük'e geldi ve bu uzmanlar fabrika kurulana kadar,hatta kurulduktan sonra da sürekli kontroller yapacaklar.Yani bu yatırım her taraftan kontrol ediliyor' diye konuştu.

Pazar 19 ° / 6.7 °
Pazartesi 20.1 ° / 10.6 °
Salı 19.6 ° / 5.8 °