Törende Gerginlik

Karabük’te 19 Eylül Gaziler Günü Atatürk Anıtı’nda düzenlenen törenle kutlandı. Atatürk Anıtı’nda düzenlenen törende Türkiye Muharip Gaziler Derneği ile Harp Malülleri Gazileri, Şehitleri, Dul ve Yetimleri Derneği arasında yaşanan

GÜNCEL 19.09.2013 15:23:50 0
Törende Gerginlik

Harp Malulü Gaziler, Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Karabük Şube Başkanı Sabri Özer, kendilerine yer gösterilmediği için törennin arka kısmında dernek üyelerinin beklemesine tepki gösterdi. İki dernek başkanı arasında yaşanan tartışmaya protokolde bulunan Karabük Valisi İzzettin Küçük müdahil olarak düzeltmeye çalıştı. Yaşananlar üzerine Çorbacı, protokolün yanında bulunan gazileri törenin yan tarafına alarak tepkisini gösterdi.
Tören, Karabük’te Belediye önünden başlayarak Yenişehir Atatürk Anıtına kadar kortej yürüyüşü yapıldı. Atatürk Anıtı’nda Gaziler Günü nedeniyle düzenlenen törene Karabük Valisi İzzeetin Küçük, Karabük Garnizon Komutanı Kıdemli Albay Samit Tokmak, Cumhuriyet Başsavıcı Hakan Arslan, KBÜ Rektörü Prof. Dr. Burhanettin Uysal, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Karabük Şube Başkanı Sebahattin Çorbacı, Harp Malülleri Gazileri, şehitleri, Dul ve Yetimleri Derneği Karabük Şube Başkanı Sabri Özer ile diğer protokol üyeleri ve gaziler katıldı.
Tören, anıta çelenklerin konulması, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı`nın okunmasıyla devam etti.
Törende günün anlam ve önemini belirten konuşma yapan Türkiye Muharip Gaziler Derneği Karabük Şube Başkanı Sabahattin Çorbacı, Mustafa Kemal Atatürk`e Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından 'Mareşallik ve Gazilik' unvanın verilmesinin 92. yıl dönümünü kutladıklarını belirterek, “19 Eylül Türkiye Cumhuriyeti Devletinin toprak bütünlüğü uğrunda vatan hainliğine karşı kahramanca mücadele eden asker, polis tüm gazilerin şeref günüdür. Gazilere sahip çıkmak ve saygılı olmak milletimizin tarihine bağlığının bir ifadesidir. Tarihimizin zaferleri asla unutulmamalıdır. Vatan savunmasında şehit ve gazi olmak kadar güzel bir kavram olamaz. Şehit nurlanmış, gazi ise onurlanmış. Tüm şehit ve yaşamını yitirmiş olan gazilerimize Allah`tan rahmet, hayatta olan gazilerimize de uzun ömürler diliyorum' diye konuştu.
Karabük İl Jandarma Komutanlığı’nda görevli Üsteğmen İsmail Bekmez ise, “Bugün huzur ve barış için ay yıldızlı bayrak gölgesinde yaşayabiliyorsak bu kahramanlar sayesindedir. Dün olduğu gibi bugün de, aynı inançla aziz vatanın birliği ve bölünmezliği ile ulusal değerlerimize saldıranlara karşı her zaman canımızı seve seve feda etmeye, şehitlik ve gazilik makamına ulaşmaya hazırız. Bizim için vatan savunmasında şehit ve gazi olmak kadar güzel bir kavram olamaz. Şehit nurlanmış, gazi onurlanmış askerdir” diye konuştu.
Tören, Gazi Koşusu`nda dereceye giren öğrencilere madalyalarının protokol tarafından takdim edilmesiyle sona erdi.
Törenler sonrası gazetecilere yaşanan gerginlik ile ilgili açıklamalarda bulunan Harp Malülleri Gazileri, Şehitleri, Dul ve Yetimleri Derneği Karabük Şube Başkanı Sabri Özer, “Kıbrıs’ı görmeden, gemide ayda birliğinde yalnızca görev izni çıkmış diye ismi olanlar muharip gaziler sayılıyor. Benim buradaki arkadaşlarımızın tamamı malül gazidir, bedel vermiştir. Ben şehitleri de temsil eden tek derneğim. Buradaki çatışma bundan kaynaklanıyor. Burada bizler sanki gazi değilmiş gibi bir ibare yapılmaya çalışıyor” dedi.
Türkiye Muharip Gaziler Derneği Karabük Şube Başkanı Sebahattin Çorbacı ise, ”Savaşa katılmakla gurur duyuyoruz. Biz Türkiye Cumhuriyeti Devletinin dışarısında çatışan kişileriz. Devletimizi, Cumhuriyetimi, bayrağımızı, ezanımızın susmasın diye kahramanca ölüme giden gazileriz. Çoğumuzun vücudunda yaralar var ama bunları açığa vurup ta haykıracak durumda değiliz. Devamlı olarak bizi rencide edecek hareketlerde ve davranışlarda bulunuyor diğer dernek. Önce açıp gaziliğin anlamını öğrensinler. Biz savaşa katıldık, şarapnel parçasını beynimizde, uçaksavar yarası ayağımızda kurşunlar ise kolumuz ve vücudumuzda. Biz gazilik unvanımızı korumak için buradayız. Bana bu gaziliği devlet verdi, onlara ise gaziliği doktorlar verdi” açıklamasında bulundu.


Pazar 19 ° / 6.7 °
Pazartesi 20.1 ° / 10.6 °
Salı 19.6 ° / 5.8 °