Türk Ocakları 108 Yaşında

25 Mart 1912 yılında kurulan Türk Ocakları 108 yaşına girdi.

GÜNCEL 25.03.2020 14:32:28 0
Türk Ocakları 108 Yaşında

 

Türk Ocakları Karabük Şubesi tarafından yapılan açıklamda, “Türk Ocakları, 25 Mart 1912 tarihinde Osmanlı Devleti´nin büyük bir buhran içerisinde bulunduğu ve tüm unsurlarının dağıldığı bir dönemde devletin asli unsuru olan Türklerin uyanışı amacı ile İstanbul merkezli kurulmuştur. Türkiye Cumhuriyeti Devleti´nin temellerini atan fikirlerin kaynağı olan Türk Ocakları´nın genel merkezi 1958 yılında Ankara´ya taşınmıştır.

Türk Ocakları´nın kurucuları, 190 Askeri Tıbbiyeli öğrencinin girişimleri (Karaca Ahmet´te düzenlenen toplantılar sonucunda 11 Mayıs 1911 tarihinde “190 Tıbbiyeli Türk Evladı” adlı bildiri yayımlamışlardır) ve bu girişimleri destekleyen Yusuf AKÇURA, Mehmet Emin YURDAKUL, Ahmet AĞAOĞLU, Dr. Fuat Sabit AĞACIK´tır.

Tarihi süreçte Türk Ocakları tarafından gerçekleştirilen çalışmalarda aktif rol almış başlıca fikir insanları; Ziya Gökalp, Halide Edip Adıvar, Yahya Kemal, Ömer Seyfettin, Fuat Köprülü, İsmail Hakkı Baltacıoğlu, Ali Canip, Emin Bülent, Mehmed Ali Tevfik, Ahmet Ferit´tir. Dolayısıyla Türk Ocakları gençlik girişiminin somutlaştırdığı kadim bir kurumdur.     

Türk Ocaklarının resmi yayın organı, Türk milliyetçiliği tarihinde belirleyici ve seçkin bir yer edinmiş olan Türk Yurdu Dergisi´dir. Mehmet Emin YURDAKUL, Yusuf AKÇURA, Ahmet AĞAOĞLU ve Hüseyin ALİZADE derginin yayımlanmasında önemli rol oynamıştır. Kısa bir süre sonra Ziya GÖKLAP ve arkadaşları, 1911 yılından beri çıkardıkları Genç Kalemler Dergisi´nin tüzel kişiliği ile birlikte Türk Ocaklarına katılarak Türk Yurdu Dergisi´nde yazmaya başladılar. Böylece Türk Ocakları, Türk milliyetçiliği davasının ve hareketinin merkezi durumuna gelmiştir. Türk Yurdu Dergisi, nesiller üzerinde etkili olmuş, tebliğ etmiş olduğu fikir ve hislerle bir mektep olmak özelliği göstermiştir. Türk Yurdu Dergisi, Türkiye´nin en eski ve uzun süreli dergisidir.

Türk Ocakları´nın simgesi, 1912 yılında kabul edilen Türk milletinin simgesi BOZKURT´tur.

Türk Ocakları´nın milli mefkûresi (ülküsü), Türklüğün yüceltilmesine yönelik TÜRK MİLLİYETÇİLİĞİ´dir. Türklüğün kuvvetlenmesine, yükselmesine çalışmak; milli harsın (kültürün, haraseti fikriyenin) bütün sahasında gelişmesini sağlamaktır.” denildi


Perşembe 27.9 ° / 11.1 °
Cuma 17.4 ° / 9.2 °
Cumartesi 26.2 ° / 5.5 °