Yaşlılarda kemik erimesi riskine dikkat

Op. Dr. Aksoy: ‘70 yaşından sonra kemik erimesi hastalığına yakalanma oranı yüzde 90’lara çıkmaktadır’ dedi.

SAĞLIK 4.08.2013 16:35:45 0
Yaşlılarda kemik erimesi riskine dikkat

Memorial Diyarbakır Hastanesi ortopedi bölümünde görevli Op. Dr. Necati Aksoy,kemik erimesine yakalanma riskinin 50-60 yaş arasında yüzde 40’larda seyrettiğini, 70 yaşından sonra riskin yüzde 90’lara çıktığını söyledi.Op. Dr Aksoy, İHA muhabirine kemik erimesi hastalığı ile ilgili açıklamalarda bulundu. Op. Dr. Aksoy, halk arasında kemik erimesi olarak da bilinen osteoporoz hastalığının, kemik kalitesi ve yoğunluğunun azalarak kırık riskinin artmasına neden olduğunu ifade etti. Kemiklerin kırılganlığı arttıkça kırık riskinin de arttığını böylelikle hastalığın karakterize bir iskelet sistemi sorunu haline geldiğini kaydeden Op. Dr. Aksoy, 50-60 yaş arasında yüzde 40-55 oranında görülen hastalığın, 70 yaşından sonra yüzde 85-90 oranında görülebildiğini dile getirdi.

KADINLAR ERKEKLERE ORANLA RİSKLİ
Kadınların bu hastalığa yakalanma sıklığının erkeklere oranla daha fazla olduğunu anlatan Op. Dr. Aksoy, “Kadınlarda, özellikle menopoz sonrası, östrojen hormonunun azalmasına bağlı olarak bu ihtimal daha da artar. Bu azalma, kadınlarda kemik erimesinin temel nedenidir. Osteoporozun başlıca belirtileri, bel ve sırt ağrısı, boyda kısalma, omurgada kırık, sırtta kamburlaşma, omuzlarda yuvarlaklaşma, el bileğinde kırık, kaburga kırıkları, kalça kemiğinde kırık olarak görülebilir” dedi.
Kalıtsal faktörlerin kemik erimesi oluşumunda etkili olduğu vurgusunu yapan Op. Dr. Aksoy, “60 yaş üzeri olanlar, sigara kullananlar, fazla miktarda alkol tüketenler, düşük fizik aktivitesi olanlar, uzun süreli yatak istirahati yapanlar, düşük kalsiyum olan gıdalarla beslenenler, kemik kaybına yol açtığı bilinen ilaçları kullananlar osteoporoz açısından risk altındadır” diye konuştu.

“OSTEOPOROZUN ÖNLENMESİNDE KALSİYUM EN ÖNEMLİ ETKENDİR”

Genel sağlık için sigara ve içkiden sakınılması gerektiğinin altını çizen Op. Dr. Aksoy, “65 yaşına kadar her gün bin miligram, 65 yaşından sonra ise bin 500 miligram kalsiyum alınmalıdır. Yine kalsiyum kadar gerekli olan D vitamini de günde en az 10 dakika güneşlenerek alınabilir. Kişi, her hangi bir nedenle güneş ışığından etkileniyorsa, günlük D vitaminini bir bardak süt ya da hazır vitamin tabletlerinden yeterli miktarda sağlayabilir. Süt sevmeyenler ise yoğurt, peynir gibi süt ürünleri, koyu yeşil yapraklı bitkiler, deniz ürünleri, badem gibi besinlerle gerekli kalsiyum ve D vitamini miktarını alabilirler” şeklinde konuştu.

“OSTEOPOROZU YAŞAM TARZINIZI DEĞİŞTİREREK ÖNLEYİN”
Kaybolan kemiğin tekrar yerine koymanın oldukça zor olduğunu anlatan Op. Dr. Aksoy, “Bu, pahalı ve uzun zaman alan bir durumdur. Bu nedenle risk faktörlerini belirlemek, onları değiştirmek, erken tanı ile koruyucu tedavi uygulamak esastır Tedavide, yaşam tarzında değişiklikler yaparak daha aktif bir yaşam yaratmak, düzenli egzersiz yapmak, beslenmeyi düzenlemek, yaşanılan ortamda değişiklikler yaparak düşmeleri engellemek, düzenli kontrollerle verilen tedaviye tam uyum sağlamak gerekir. Osteoporoz tedavisinde mutlaka bir uzman hekim kontrolünde ve düzenli takip ile devam edilmelidir” ifadelerini kullandı.


Pazartesi 20.1 ° / 10.6 °
Salı 19.6 ° / 5.8 °
Çarşamba 18.9 ° / 5.6 °