Yem Bezelyesi Tohumuna İlgi Büyük

Yem bitkileri üretim alanlarının genişletilerek, yem üretim maliyetlerinin düşürülmesi, kaba yem açığının giderilmesi ve mevcut mera alanları üzerindeki otlatma baskısının azaltılması amacıyla; İl Tarım ve Orman Bakanlığı deste?

GÜNCEL 24.10.2018 15:04:02 0
Yem Bezelyesi Tohumuna İlgi Büyük

 

Karabük İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, “Hayvan yetiştiriciliğinde; yem girdilerinin maliyetin yaklaşık yüzde 60´ını oluşturduğu bilinmektedir. Kendi kaba yem ihtiyacını karşılamayan işletmelerinin kar etmeleri oldukça zordur. Bunun için ilimizdeki çayır ve mera alanlarına sahip çıkmamız, doğru kullanmamız ve yem bitkileri ekim alanlarımızı arttırmamız gerekmektedir.

Bu doğrultuda mera alanları üzerindeki otlatma baskısını azaltmak, yem bitkileri ekilişini arttırmak ve ilimiz hayvancılığına katkı sağlamak amacıyla üreticilerimize 13.000 kg sertifikalı yem bezelyesi tohumluğu dağıtımı gerçekleştirilmiştir. Dağıtımı yapılan tohumluklar ile yaklaşık 1.300 dekar alanda ekim yapılacaktır. Böylelikle hayvancılıkta verimlilik açısından çok önemli olan kaliteli kaba yem üretiminin arttırılması sağlanacaktır.

Yem bezelyesi; yüksek protein oranı, yüksek kuru ot verimi açısından önemli bir baklagil yem bitkisidir. Ot, tane, otlatma, yeşil gübre ve tahıllarla karışık halde silaj olarak yararlanılabilen bitkinin hem otu hem de tanesi (rasyonda % 20´den fazla olmamak koşuluyla) hayvanlar için değerli bir besin kaynağıdır. Ayrıca; geniş adaptasyon yeteneğine sahip olması, tek yıllık olduğu için ekim nöbeti sistemleri içerisinde kendine rahatlıkla yer bulması, kendisinden sonra ekilecek olan bitkiye temiz anız bırakması ve ot verimi ile kalitesinin yüksek olması ilimiz açısından yem bezelyesinin önemini artırmaktadır. Atmosfer azotunu toprağa bağladığından ilimizde yaygın olarak ekilen tahıllar için iyi bir ön bitkidir. Bu nedenle ekim alanlarının yaygınlaşması hem hayvan beslemede hem de ekim nöbeti sistemlerinin geliştirilmesinde ilimiz için faydalı olacaktır.

Ekim yapılacak olan 1.300 dekar alandan yaklaşık 1.000 ton kuru ot verimi elde edilmesi hedeflenmektedir. Kontrol ve denetimler ekimden sonra hasada kadar olan dönemde İl Müdürlüğümüz Çayır, Mera ve Yem Bitkileri Şube Müdürlüğünce İlçe Müdürlükleri ile koordineli olarak yapılacak çalışmalarla yürütülecektir.” denildi.

 


Cumartesi 24.6 ° / 2.1 °
Pazar 21.1 ° / 0.2 °
Pazartesi 22.3 ° / 3 °