'Yeni Düzenlemeler Gerekiyor'

Türk Kızılayı Safranbolu Şube Başkanı Saim Tiryaki, Emniyet Genel Müdürlüğü’nün, emniyet kemerinin kullanımıyla ilgili yasal boşlukların kapatılması amacıyla hazırladığı tasarıya destek vermek için “Yol Güvenliği Savunuculuk?

GÜNCEL 14.01.2014 17:52:14 0

Tiryaki, Türk Kızılayı’nın misyonu ve vizyonu gereği insan ızdırabını dünyanın neresinde yaşanırsa yaşansın, dindirmeyi amaçladığını söyledi. Tiryaki, “Yol güvenliği kanunları, politikaları ve standartlarının oluşturulup uygulanması hususunda Karayolları Trafik Kanunu ve Karayolları Trafik Yönetmeliği’nde emniyet kemerine ilişkin bir değişiklik tasarısını gündeme getirerek, trafikte alınacak tedbirlerle ‘ölüm ve yaralanmaları’ en aza indirgemek hedeflerimizdendir. Yol güvenliğine ilişkin yasal düzenlemeler ülkemizde risk faktörü olarak belirlenen emniyet kemeri konusunda sürücü ve yolcularda davranış değişikliği oluşturacaktır. Yasalar ancak sıkı denetimle uygulandığında etkili olabilmektedir. Keza trafik kazaları önlenebilir bir olgudur” dedi. Türkiye’de karayolu güvenliği mevzuatında yeni düzenlemeler yapılması gerektiğine dikkat çeken Tiryaki, şunları söyledi:

  “2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 78. maddesinde sürücü ve yolcuların ‘emniyet kemeri’ kullanması biçiminde bir ifade yer almamakta, bunun yerine koruyucu tertibat kullanma zorunluluğu ifade edilmektedir. Ancak hangi koruyucu tertibatın (çocuk koltuğu, koruma başlığı ve gözlüğü, emniyet kemeri) kullanılmasının zorunlu olduğu açıkça ifade edilmediği için, bu durum emniyet kemeri kullanımı konusunda yasal boşluk oluşturmaktadır. Yapılan değişiklik arasında Kanun’da yer almayan ‘emniyet kemeri’ ifadesi yer alacaktır. 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nda emniyet kemeri takmamanın para cezası 72,00 TL’dir. Uygulanan para cezalarının arttırılması ile emniyet kemeri kullanımı arasında doğrudan bir ilişki vardır. Bu nedenle para cezalarının arttırılması ve denetimlerinin sıklaştırılması gerekmektedir. Kanunda yapılan değişiklik tasarısı ile emniyet kemeri takmamanın para cezasının 166,00 TL olarak arttırılması düşünülmektedir. Karayolları Yönetmeliği’nin 150. Maddesine göre; Yerleşim yeri içinde ticari amaçla yolcu taşımacılığı yapan araç sürücüleri ile yakın koruma, harekat, tatbikat ve devriye görevi yürüten veya olaylara müdahale eden askeri ve genel kolluk görevlilerinden sürücü ve yolcu konumunda bulunanların emniyet kemeri takması zorunlu değildir. Trafik kazalarının önlenmesi için emniyet kemerinin gerekliliği konusunda ana mesajlar yayarak, trafik mağdurlarına ve trafik kazalarından emniyet kemeri sayesinde kurtulanlara medyada yer vererek, Trafik Haftası, BM Küresel Yol Güvenliği Haftası, Dünya Trafik Mağdurlarını Anma Günü gibi özel günlerde trafik güvenliği ve yasal mevzuatın güçlendirilmesine dikkat çeken programlara medyada yer vererek, medyada emniyet kemeri ve yol güvenliğine ilişkin tartışma konuları oluşturmak suretiyle toplumun çeşitli alanlarına ulaşarak, Türk Kızılayı’nın yol güvenliğine ilişkin mevzuatın güçlenmesi ve yasa değişikliğine verdiği destek ve proje faaliyetlerine medyada yer vererek destek olabilirsiniz.” 


Cuma 18.3 ° / 3 °
Cumartesi 13.6 ° / 2.1 °
Pazar 16.2 ° / 1.7 °