Yok Böyle Bir Sanat

Eskişehirli Ali Rıza Kart, atık kağıtlardan yaptığı tesbihine vasiyetini koydu.

GÜNCEL 4.12.2013 19:04:14 0
Yok Böyle Bir Sanat

Safranbolu Belediyesi Aslanlar Kültür Merkezi’de bir hafta kurs verecek olan Ali Rıza Kart, yaklaşık 6 yıl önce hobi olarak başladığı ve kendisinin bulduğu kağıt sanatından 30 bin çeşit ürün yaptı. Atık kağıttan koyla, yüzük, tesbih gibi ürünler yapan Kart, kendisinin bulduğu bu sanatında patentini aldığını belirterek, “Burada kağıt sanatı ile ilgili olarak bir çalışma yapıyoruz. Buradaki eğitim beş gün sürecek. Eğitimin ilk iki günü bitti. Burada güzel bir çalışma yapıyoruz. Atık kağıdın insanların hayatına takı ve mücevher olarak girmesini amaçlıyoruz. İyi bir geri dönüşüm olduğunu düşünerek bunu yapıyoruz. Bu sanatın bir adı yok. Kedimce geliştirdiğim bir sanat. Burada yüzük, kolye, tesbih ve takı çeşitleri çalışıyoruz. Burada yaptığımız ürünler tamamen atık kağıttan. Yeni bir çalışma olmasına rağmen başarılı bir çalışma yürüyor burada. Evimde kendi kendime otururken bu sanatı keşfettim. Daha sonra kendimi geliştirdim. Artık bu sanatı insanlara öğretiyoruz. Bu konuda patent aldım. Bildiğim kadarı ile bu sanat üzerinde bu ölçüde uğraşan yok diye biliyorum. Kağıttan her şey yapmak sizin elinizde” dedi. 30 bin çeşit ürün yaptığın belirten Kart, şunları söyledi:

  “Benim şuana kadar 30 bine yakın kolyem var hepsi birbirinden farklı. Bir o kadar atık kağıttan yapmış olduğum yüzük var. Yapılan ürünlerin hepsi birbirinden farklı. Kağıttan bir ney yaptım. 25 - 30 civarında bir kursiyerimiz var. Burada beş günlük bir eğitim veriyoruz. Elbette yeterli değil. Burada çıkan ürünleri belediye sergileyecek. Sonra belki maddi bir kazancı olabilir. Genel dönüşüme bakıldığında dünyada en çok israf edilen maddenin kağıt olduğu görülüyor. Mutlu bir yaşam için bir iki ağaç dikmenin daha iyi olduğunu düşünüyorum. Ben yeterince ağaç dikemiyorum ama bugüne kadar en az iki ağacı kurtardığımı düşünüyorum. Bunu da önemsiyorum. Geri dönüşümün ekonomiye dönüşmesi önemli ama sanata dönüşüyorsa bunu çok ulvi bir şey olduğunu düşünüyorum.” Vasiyetini kendisine özel yaptığı tesbihin içine koyduğunu belirten Kart, konuşmasını şöyle tamamladı:

  “Bu tespih ipe dizilmiş bir kağıttan ibaret. Bu yaptığım tesbih kendime ait. Bu tesbih tanelerinin içinde benim vasiyetim yazıyor. Vasiyet derken, burada evlatlarıma bıraktığım 33 tane öğüt var. Bu tesbihin böyle olması daha anlamlı olmasını sağlıyor. Bunu dışarıdan görmek mümkün değil. Sırlarını tesbihinde taşıyan bir adam olarak geziyorum.”

  Kursu ziyaret eden Belediye Başkanı Dr. Necdet Aksoy da, kursiyerlerle sohbet ederek, Ali Rıza Kart’tan kurs hakkında ve kağıt sanatı hakkında bilgi aldı. Aksoy, “SAKEM artık sosyal hayatta duyulmamış, dünyada ve Türkiye’de ilk kez yapılan işleri buraya getirerek vatandaşlarımızın hizmetine sunuyor. Burada vatandaşlarımıza daha önce hiç kimse tarafından yapılmamış el işlerini öğretiyor ve onlara bir bakımdan meslek kazandırıyoruz. Ali Rıza Kart hocamızın yapmış olduğu bu kağıt sanatı da gerçekten taktire şayan bir iş. Bu yapılan el emeği işlerin atık bir kağıttan olduğuna kimse inanmaz. Burada gerçekten çok önemli bir iş yapılıyor” dedi. 

Haber: Ersin TURAN


Cuma 18.3 ° / 3 °
Cumartesi 13.6 ° / 2.1 °
Pazar 16.2 ° / 1.7 °